ΚΟΣΜΟΣ

Στο μικροσκόπιο ο όμιλος Airbus για πιθανή απάτη, δωροδοκία και διαφθορά

Στο μικροσκόπιο ο όμιλος Airbus για πιθανή απάτη, δωροδοκία και διαφθορά
REUTERS/Regis Duvignau

Ο βρετανικός όμιλος Airbus βρίσκεται αντιμέτωπος με μια χρονοβόρα έρευνα για τις πωλήσεις των εμπορικών αεροσκαφών του.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια αρχή της Βρετανίας θα εξετάσει ύποπτες παρατυπίες σε ό,τι αφορά τον ρόλο τρίτων για την εξασφάλιση συμβολαίων με την εταιρεία.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία αεροδιαστημικής ανακοίνωσε ότι η βρετανική υπηρεσία αντιμετώπισης σοβαρών υποθέσεων απάτης (Serious Fraud Office, SFO) άνοιξε επίσημη έρευνα αφού ενημερώθηκε από την αρχή εξαγωγικών πιστώσεων της χώρας για παρατυπίες που σχετίζονται με την αποκάλυψη των δραστηριοτήτων τοπικών παραγόντων.

Η έρευνα εγείρει ένα ευαίσθητο ζήτημα για τη βιομηχανία καθώς η Βρετανική Αρχή Χρηματοδότησης Εξαγωγών (UKEF), εδώ και χρόνια βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις αεροδιαστημικές εταιρίες για την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας, παρόλο που δεν αντιτίθεται άμεσα στη χρήση μεσαζόντων.

Ο όμιλος Airbus ανακοίνωσε ότι η SFO ερευνά πιθανή «απάτη, δωροδοκία και διαφθορά» και ότι η εταιρία συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ερευνητικές αρχές.

«Θα πάρει χρόνια», δήλωσε πρόσωπο με γνώση του θέματος αναφορικά με την έρευνα της SFO, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς να προβλεφθούν η έκβαση ή οι επιπτώσεις για την εταιρία και τον ευρύτερο κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Airbus κατέγραψε νωρίτερα πτώση κατά 1,5%.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ