ΚΟΣΜΟΣ

Αιθιοπία: Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πενήντα νεκρούς σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Αιθιοπία: Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πενήντα νεκρούς σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Αστυνομικός προσπαθεί να εμποδίσει διαδηλωτές στην πλατεία Μεσκέλ της Αντίς Αμπέμπα, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα κατά της ανισοκατανομής του πλούτου στην Αιθιοπία, το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 REUTERS/Tiksa Negeri

Περίπου πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κατεστάλησαν βίαια από τις αιθιοπικές αρχές στις περιοχές Ορόμια (Oromia) και Αμχάρα (Amhara), σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα η αντιπολίτευση και μια διπλωματική πηγή.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από 48 μέχρι 50 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην περιφέρεια Ορόμια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μερέρα Γκουντίνα (Merera Gudina), στέλεχος της αιθιοπικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Κογκρέσου του Λαού των Ορόμο (OPC).

«Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς διότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες», προσέθεσε ο ίδιος.

Διπλωματική πηγή που υπηρετεί στην Αντίς Αμπέμπα (Addis Ababa) έκανε από την πλευρά της λόγο για έναν προσωρινό απολογισμό 49 νεκρών στις δύο περιφέρειες, την Ορόμια και την Αμχάρα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ορόμια, οι δεκαπέντε σε μία μόνο κοινότητα, τη Νεκέμπτε (Nekemte).

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλη την Ορόμια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, όπου σπάνια γίνονται κινητοποιήσεις.

Περίπου 500 διαδηλωτές της εθνότητας των Ορόμο συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία Μεσκέλ (Meskel) –τη μεγαλύτερη της πρωτεύουσας– με τα χέρια σταυρωμένα πάνω από το κεφάλι σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βία τους διαδηλωτές, ενώ προσήγαγε αρκετούς, μεταφέροντάς τους σε ανοιχτά ημιφορτηγά της αστυνομίας.

Άλλες διαδηλώσεις σημειώθηκαν χθες Κυριακή στην περιφέρεια Αμχάρα. Στις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι στην Μπαχρ Νταρ (Bahir Dar), πρωτεύουσα της περιφέρειας, όπως μετέφερε διπλωματική πηγή.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα κάποιον απολογισμό των θυμάτων από τα επεισόδια του διημέρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ