ΚΟΣΜΟΣ

Παπούα - Νέα Γουινέα: Ξεπερνούν τις 2.000 οι άνθρωποι που θάφτηκαν στην τεράστια κατολίσθηση

Παπούα - Νέα Γουινέα: Ξεπερνούν τις 2.000 οι άνθρωποι που θάφτηκαν στην τεράστια κατολίσθηση

Από τις έρευνες στην Παπούα Γουινέα για την ανεύρεση επιζόντων (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Mohamud Omer/International Organization for Migration via AP

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν στην τεράστια κατολίσθηση στο βόρειο τμήμα της Παπούα Νέας Γουινέας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (27/5)  η υπηρεσία καταστροφών της χώρας.

Η κατολίσθηση ισοπέδωσε το ορεινό χωριό Καοκαλάμ στην επαρχία Ένγκα - περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Το ασταθές έδαφος, οι απομακρυσμένες τοποθεσίες και οι κατεστραμμένοι δρόμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων μετά την κατολίσθηση.

Νωρίτερα τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει ότι εκτιμούν ότι 670 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Τοπικοί αξιωματούχοι είχαν αρχικά κάνει λόγο για 100 ή περισσότερους νεκρούς.

Τώρα το εθνικό κέντρο καταστροφών της Παπούα Νέας Γουινέας δήλωσε ότι η κατολίσθηση έχει θάψει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

«Η κατολίσθηση έθαψε ζωντανούς περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε κτήρια, κήπους με τρόφιμα και προκάλεσε
σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική γραμμή ζωής της χώρας», δήλωσε αξιωματούχος του εθνικού κέντρου καταστροφών σε επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Νωρίτερα, ο Σερχάν Ακτοπράκξ, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών στη νησιωτική χώρα, δήλωσε ότι ο αριθμός των 670 νεκρών βασίζεται σε υπολογισμούς τοπικών αξιωματούχων ότι περισσότερα από 150 σπίτια είχαν θαφτεί. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 60 σπίτια.

«Υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 670 άνθρωποι [βρίσκονται] κάτω από το χώμα αυτή τη στιγμή», είπε.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι ενδέχεται να επηρεάστηκαν από την καταστροφή, δήλωσε νωρίτερα η ανθρωπιστική οργάνωση CARE Australia.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ