ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Το Κίεβο πρέπει να μπορεί να πλήττει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα

Μπορέλ: Το Κίεβο πρέπει να μπορεί να πλήττει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

(AP Photo/Virginia Mayo)

Το Κίεβο πρέπει να μπορεί να πλήττει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα εκτιμά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καλώντας σήμερα τους 27 να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στο φόβο μιας κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν.

«Σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, είναι απολύτως δυνατό, και δεν υπάρχει αντίφαση, μπορώ να απαντήσω ή να πολεμήσω εναντίον αυτού που μου επιτίθεται από το έδαφός του», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στον κίνδυνο κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν», πρόσθεσε.

Η συζήτηση για τη χρήση ή μη στο ρωσικό έδαφος δυτικών όπλων, που παρέχονται στην Ουκρανία, διεξάγεται στην Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τάχθηκε υπέρ της, όμως χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων η Γερμανία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πολύ πιο απρόθυμες, φοβούμενες μια απ' ευθείας σύγκρουση με τη Μόσχα.

«Η Γερμανία έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υφυπουργός Άμυνας Ζίμτγε Μέλερ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του Βερολίνου.

Η Ουκρανία ασκεί τακτικά πίεση στους δυτικούς εταίρους της, ιδιαίτερα στην Ουάσιγκτον που είναι ο πρώτος προμηθευτής της σε όπλα, για να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη Ρωσία.

Το Κίεβο «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί» και έχει συνεπώς «το δικαίωμα να πλήττει θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους έξω από την Ουκρανία», υπογράμμισε χθες, Δευτέρα, ο Στόλτενμπεργκ από τη Σόφια.

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Εσθονία ή η Ολλανδία, φάνηκαν σήμερα να υποστηρίζουν αυτή την επιλογή.

«Ουδέποτε το απέκλεισα (...) και ελπίζω πως άλλες χώρες που έχουν διαφορετική θέση, θα την αλλάξουν», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ