ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Μόλις... 84 χρόνια μετά επεστράφη βιβλίο σε δανειστική βιβλιοθήκη

Φινλανδία: Μόλις... 84 χρόνια μετά επεστράφη βιβλίο σε δανειστική βιβλιοθήκη
freepik

Με καθυστέρηση 84 ετών επέστρεψε ένα βιβλίο, το οποίο είχαν δανειστεί το μακρινό 1939, από βιβλιοθήκη στο Ελσίνκι, λίγο προτού δηλαδή ξεκινήσει ο πόλεμος στη Φινλανδία. 

Πρόκειται για το βιβλίο «Οι πρόσφυγες», ένα μυθιστόρημα περιπέτειας και τρόμου του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, το παρέλαβε την Δευτέρα (27/5) η βιβλιοθηκάριος Χάινι Στραντ, στην κεντρική βιβλιοθήκη Όοντι του Ελσίνκι.

«Η προθεσμία για την επιστροφή του ήταν η 26η Δεκεμβρίου 1939» ανέφερε η Στραντ, διευκρινίζοντας, χαριτολογώντας, ότι δεν έχει παραλάβει ποτέ κάποιο βιβλίο με τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Παραμένει άγνωστο ποια σχέση είχε ο άνθρωπος που επέστρεψε το βιβλίο με εκείνον που το δανείστηκε.

«Συνήθως, τα δανεισμένα βιβλία που τα επιστρέφουν έπειτα από δεκαετίες τα βρίσκουν οι άνθρωποι ψάχνοντας τα υπάρχοντα συγγενών τους που έφυγαν από τη ζωή. Κάνουν αυτό που πρέπει να είχε γίνει και επιστρέφουν το βιβλίο στον ιδιοκτήτη του, τη βιβλιοθήκη» πρόσθεσε.

Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Γαλλία του 17ου αιώνα και εκδόθηκε το 1893. Ο Κόναν Ντόιλ είναι γνωστός κυρίως για τα αστυνομικά μυθιστορήματά του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς.

Η βιβλιοθηκάριος είπε ότι η φινλανδική μετάφραση, που εκδόθηκε το 1925, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το βιβλίο θα μπορούσε και πάλι να διατεθεί για δανεισμό στους αναγνώστες και τις αναγνώστρεις.

«Η ποιότητα των παλιών βιβλίων είναι σε γενικές γραμμές καλύτερη από εκείνη των καινούριων» παραδέχτηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ