ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Τραμπ: Ένοχος για κακούργημα στον χρηματισμό της Στόρμι Ντάνιελς

Δίκη Τραμπ: Ένοχος για κακούργημα στον χρηματισμό της Στόρμι Ντάνιελς

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Steven Hirsch/New York Post via AP, Pool

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε και για τις 34 κατηγορίες σε ποινική δίκη στη Νέα Υόρκη, για χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Στις 11 Ιουλίου πρόκειται να ανακοινωθούν οι ποινές για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία που είχε στόχο να εξαγοράσει τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2016. Μάλιστα κάλυπτε τα ίχνη του σε επαγγελματικά αρχεία, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για έγκλημα τη στιγμή που επιδιώκει μια δεύτερη θητεία.

Μετά από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι ένορκοι ανακοίνωσαν ότι έκριναν τον Τραμπ ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Για την έκδοση οποιασδήποτε ετυμηγορίας απαιτούνταν ομοφωνία.

Θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης

Η ετυμηγορία βυθίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανεξερεύνητο έδαφος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ, 77 ετών, αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα και αναμενόταν να ασκήσει έφεση.

Αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και άλλοι που καταδικάζονται για αυτό το έγκλημα συχνά λαμβάνουν μικρότερες ποινές, πρόστιμα ή αναστολή.

Η φυλάκιση δεν θα τον εμποδίσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία ή να αναλάβει το αξίωμα, αν κερδίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ