ΚΟΣΜΟΣ

Μηχανικός του ΟΗΕ κατηγορείται για συνεργασία με τη Χαμάς

Μηχανικός του ΟΗΕ κατηγορείται για συνεργασία με τη Χαμάς
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Οι ισραηλινές Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος παλαιστίνιου υπαλλήλου του ΟΗΕ, που εργαζόταν για την ανάπτυξη στη λωρίδα της Γάζας.

Ο Ουάχιντ Μπουρς, συνελήφθη στις 16 Ιουλίου και την Τρίτη του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το ότι βοήθησε σε τρομοκρατικές δραστηριότητες την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο συλληφθείς εργοδοτείται από το 2003 από το Pnud και εργαζόταν στην κατεδάφιση κτιρίων που είχαν καταστραφεί σε διαδοχικές συγκρούσεις στη λωρίδα της Γάζας. Σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας αναφέρει ότι: "χρησιμοποίησε τη θέση του προκειμένου να παράσχει υλική υποστήριξη στις τρομοκρατικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς".

Ηλικίας 38 ετών και με καταγωγή από την Τζαμπάλια (βόρεια λωρίδα της Γάζας), ο Μπουρς φαίνεται ότι έδρασε με την καθοδήγηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της οργάνωσης.

Το Ισραήλ είχε ήδη ανακοινώσει την Πέμπτη τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του διευθυντή της αμερικανικής χριστιανικής MKO World Vision. Οι ισραηλινές υπηρεσίες τον κατηγορούν ότι καταχραζόταν κάθε χρόνο 7,2 εκατομμύρια δολάρια προς όφελος της Χαμάς και του ένοπλου βραχίονά της.

Αυτές οι δύο υποθέσεις "δείχνουν πώς εκμεταλλεύεται η Χαμάς τους πόρους των διεθνών οργανώσεων αρωγής σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της λωρίδας της Γάζας", αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινή κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ