ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν απειλούν να καταλάβουν και άλλα εδάφη στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν απειλούν να καταλάβουν και άλλα εδάφη στο Αφγανιστάν
REUTERS/Handout/File Photo

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στο νότιο Αφγανιστάν, απειλούν πλέον να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Χελμάντ -στην οποία έχουν καταφύγει χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τις μάχες.

Η προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών, δέκα ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσής τους, προκαλεί έντονους φόβους σε τοπικούς αξιωματούχους ότι οι Ταλιμπάν θα καταφέρουν να καταλάβουν και άλλες πόλεις.

«Η κατάσταση είναι πράγματι σοβαρή στη Χελμάντ, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες σε πολλές περιοχές», παραδέχθηκε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Μοχάμαντ Χαμπίμπ Χεσάρι, επικεφαλής των δυνάμεων του στρατού που δρουν στην επαρχία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του επαρχιακού συμβουλίου, τον Καρίμ Άταλ, «οι Ταλιμπάν βρίσκονται επί θύραις» της Λασκάρ Γκα, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 200.000 ανθρώπων. «Η κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη», επισήμανε ο τοπικός αξιωματούχος μιλώντας στον Τύπο.

«Η πόλη δυσκολεύεται να τους φιλοξενήσει όλους. Οικογένειες, παιδιά, γυναίκες αναγκάζονται να κοιμούνται στους δρόμους. Υπάρχει έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού. Έχουμε επειγόντως ανάγκη βοήθεια», αναφέρει ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες στη Χελμάντ τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ