ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Σταματήστε την Κλίντον με τα όπλα

Ντόναλντ Τραμπ: Σταματήστε την Κλίντον με τα όπλα
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε για άλλη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ, προτρέποντας τους υποστηρικτές του να... πάρουν τα όπλα REUTERS/Eric Thayer

Έντονες αντιδράσεις, ακόμη και στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, με μια φράση του, που πολύ εξέλαβαν ως προτροπή για να πυροβολήσουν την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ντόναλτ Τραμπ, σε προεκλογική ομιλία του στο Γουίλμινγκτον, επιτέθηκε στην Δημοκρατική αντίπαλό του για τον Λευκό Οίκο, λέγοντας πως σε περίπτωση που εκλεγεί θα διορίσει φιλελεύθερους στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με στόχο να καταργήσει την 2η Τροπολογία (σ.σ. είναι η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα οπλοκατοχής και οπλοφορίας από τους απλούς πολίτες) και στη συνέχεια κάλεσε τους υποστηρικτές του να... δράσουν για να την εμποδίσουν.

«Ουσιαστικά θέλει να καταργήσει την 2η Τροπολογία. Και, αν μπορέσει να διαλέξει τους δικαστές της, δεν μπορέσετε να κάνετε τίποτα, φίλοι μου. Ίσως όμως, ακριβώς λόγω της 2ης Τροπολογίας, να μπορείτε να κάνετε. Δεν ξέρω», είπε ο Τραμπ «παγώνοντας» μέρος του ακροατηρίου.

Η αναφορά αυτή του Τραμπ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με κάποιους να την εκλαμβάνουν ως –κακό-χιούμορ, όμως η πλειοψηφία θεώρησε πως ουσιαστικά προέτρεψε τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής στην άσκηση βίας.

Συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον σε ένα πρώτο σχόλιο έκαναν λόγο για επικίνδυνη δήλωση, προσθέτοντας ότι «ένα άτομο που επιδιώκει να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να προτείνει την άσκηση βίας».

«Δεν είσαι μόνο υπεύθυνος για όσα λες. Είσαι και υπεύθυνος για ό,τι ακούει ο κόσμος», δήλωσε στο CNNi ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA, ο οποίος τη Δευτέρα ήταν μεταξύ 50 Ρεπουμπλικανών ειδικών εθνικής ασφάλειας που υπέγραψαν μια επιστολή καταγγέλλοντας τον Τραμπ.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις οι συνεργάτες του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου ανέφεραν πως ο Τραμπ αναφερόταν στην προσπάθεια που θα έπρεπε να καταβάλλουν οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής ώστε να προσέλθουν περισσότεροι ψηφοφόροι στις κάλπες για να ψηφίσουν τον Τραμπ. «Οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής έχουν απίστευτη ενέργεια και είναι πάρα πολύ ενωμένοι, το οποίο τους δίνει μεγάλη πολιτική ισχύ», σημείωναν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα social media πήραν «φωτιά» με τους περισσότερους χρήστες να τον κατηγορούν ότι ζητά ουσιαστικά τη δολοφονία της Κλίντον. Σε τρείς ώρες από τη δήλωσή του, η Τροπολογία 2 έγινε το πιο δημοφιλές θέμα στο Twitter, με πάνω από 60.000 αναρτήσεις να αναφέρουν τον όρο.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν, φιλελεύθερη πολιτικός που της αρέσει να προκαλεί τον Τραμπ, ανέφερε ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος «εκτοξεύει απειλές εναντίον της ζωής (της Κλίντον) γιατί είναι ένας γελοίος δειλός που δεν μπορεί να αντέξει το γεγονός ότι χάνει από ένα κορίτσι».

Απάντηση στην Ουόρεν έδωσε η ανώτερη σύμβουλος του Τραμπ Κελιέν Κόνγουεϊ με ένα λιτό tweet που έγραφε: «Αίσχος».

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, όταν ερωτήθηκε εάν ο Τραμπ ενθαρρύνει τη βία εναντίον της Κλίντον, είπε σε συνεργαζόμενο σταθμό του καναλιού NBC, «Ασφαλώς όχι. Όχι».

Αλλά οι Δημοκρατικοί είπαν ότι οι δηλώσεις του Τραμπ αποτελούν άλλη μία ένδειξη ότι ο υποψήφιος δεν «κάνει» για τον Λευκό Οίκο. «Μην το αντιμετωπίζετε ως πολιτική γκάφα. Είναι απειλή δολοφονίας, κλιμακώνοντας σοβαρά την πιθανότητα μιας εθνικής τραγωδίας και κρίσης», είπε ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι, σε δικό του μήνυμα στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ