ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές είχαν βάλει βόμβα στο ρωσικό Airbus;

Οι τζιχαντιστές είχαν βάλει βόμβα στο ρωσικό Airbus;
Τα συντρίμμια του ρωσικού A321 στη Χερσόνησο του Σινά REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ευθύνεται εκρηκτικός μηχανισμός μέσα στο αεροπλάνο για τη συντριβή του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ για την αεροπορική τραγωδία στο Σινά. 

Ανακοίνωσε, επίσης, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, ότι το Λονδίνο αναστέλλει τις πτήσεις προς το αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ απ’ όπου είχε απογειωθεί το μοιραίο Airbus.

Της ανακοίνωσης του κ. Χάμοντ είχει προηγηθεί δημοσιοποίηση πληροφοριών Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, ότι βόμβα που το Ισλαμικό Κράτος ή συνεργαζόμενη με αυτό τζιχαντιστική οργάνωση είχε καταφέρει να τοποθετήσει μέσα στο ρωσικό Airbus, είναι η πλέον πιθανή αιτία για τη συντριβή του το περασμένο Σάββατο στο Σινά.

Μάλιστα, όπως απεκάλυψαν στο CNN αμερικανοί αξιωματούχοι, υπάρχουν ενδείξεις ότι για να μπει η βόμβα στο αεροπλάνο «υπήρξε βοήθεια» μέσα από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ. Εν μέρει, οι ενδείξεις αυτές προέκυψαν από μηνύματα και εσωτερική επικοινωνία του ISIS πέραν των δημόσιων ισχυρισμών της οργάνωσης, από την πρώτη στιγμή, ότι εκείνη έριξε το αεροπλάνο.

Το Κάιρο, το οποίο ηγείται των ερευνών, εξακολουθεί να υποβαθμίζει την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης –στάση την οποία είχε εξαρχής, φοβούμενο πλήγμα στην τουριστική του βιομηχανία. Στις συνθήκες κάτω από το οποίο κατέπεσε το αεροσκάφος θα επικεντρωθούν στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Κάμερον με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Το ρωσικό Airbus με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το το Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα προκαλώντας τον θάνατο και των 224 επιβαινόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ