ΚΟΣΜΟΣ

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποστέλλει το επίσημο αίτημα έκδοσης των 8 στρατιωτικών

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποστέλλει το επίσημο αίτημα έκδοσης των 8 στρατιωτικών

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ετοίμασε σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό έγγραφο με τις κατηγορίες που βαρύνουν τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι 8, που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του πραξικοπήματος με στρατιωτικό ελικόπτερο, κατηγορούνται για παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και από εκεί μαζί με το επίσημο αίτημα θα αποσταλεί στις ελληνικές Αρχές.

Οι οκτώ Τούρκοι έχουν ήδη πάρει δύο αναβολές για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον της Επιτροπής Ασύλου και η επόμενη παρουσία τους εκεί αναμένεται να ξεκινήσει από τις 19 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή όμως εκτυλίσσεται ένα διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ αναφορικά με την τύχη των δύο στρατιωτικών, που υπηρετούσαν στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στρατιωτικός ακόλουθος, Ιρχάν Γιασιτλί, και ο ναυτικός ακόλουθος, Χαλίς Τουντς, αγνοούνται μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει ήδη έγγραφο στις ελληνικές Αρχές με το οποίο αίρει τα διαπιστευτήρια και τη διπλωματική ιδιότητα των δύο στρατιωτικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως μαζί με τους στρατιωτικούς αγνοείται και η τύχη έξι μελών των οικογενειών τους.

Είναι προφανές ότι οι δύο στρατιωτικοί φοβούνται σε βάρος τους διώξεις για έμμεση συμμετοχή στο πραξικόπημα και σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ