ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο για τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Το Βερολίνο για τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν
REUTERS/Sergei Karpukhin

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία και η Τουρκία χρειάζεται εμάς» διαμηνύει το Βερολίνο χαιρετίζοντας τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Χαιρετίζουμε την επίσκεψη. Εάν σκεφτείτε προς τα πίσω, το ΝΑΤΟ ανησυχούσε πολύ, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους για τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για την αντιπαράθεση στα εξωτερικά σύνορά του. Είναι φυσικά καλό όταν οι βασικοί παίχτες έρχονται και πάλι κοντά και επιδιώκουν να βρουν τρόπους προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Σαουσάν Σέμπλι χαιρέτισε το γεγονός ότι «μετά τις εντάσεις που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες και κατά το παρελθόν, οι δύο χώρες επιδιώκουν την προσέγγιση».

«Η διακοπή του διαλόγου και των διαύλων επικοινωνίας σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από πολύπλοκες και επικίνδυνες κρίσεις, δεν είναι ο πιο κατάλληλος δρόμος. Αυτή είναι η προσέγγιση του υπουργού Εξωτερικών, την οποία εκφράζει σε κάθε θέμα. Είναι πάντα καλύτερα να μιλάς με τον άλλον από το να διακόπτεις τις συνομιλίες» πρόσθεσε.

«Το να επιδιώκεις την προσέγγιση με την Ρωσία δεν σημαίνει ότι δεν θέλεις να συνεχίσεις την συνεργασία με την Ευρώπη», δήλωσε η Σαουσάν Σέμπλι και συνέχισε:

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία και η Τουρκία χρειάζεται εμάς. Υπάρχουν τόσα πολλά κοινά συμφέροντα, πολιτικά, οικονομικά και σε ανθρώπινο επίπεδο, λόγω των άνω των 3 εκατομμυρίων πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραιτηθούμε από την Τουρκία, αλλά ακριβώς το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως. Υποτιμούμε το συμφέρον της Τουρκίας στην Ευρώπη».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ