ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: To Υπ. Δικαιοσύνης ερευνά παράνομες πρακτικές των Αρχών της Βαλτιμόρης

ΗΠΑ: To Υπ. Δικαιοσύνης ερευνά παράνομες πρακτικές των Αρχών της Βαλτιμόρης
REUTERS/Francois Lenoir

Σε έκθεση του το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καταδίκασε τις πρακτικές της αστυνομία της Βαλτιμόρης, λέγοντας πως οι τακτικές τους είναι παράνομες και ιδίως απέναντι στην κοινότητα των Αφροαμερικανών.

Στην έκθεση των 164 σελίδων, εξετάζονται οι πιθανές παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων που έχουν γίνει στην πόλη με το υπουργείο να συμπεραίνει ότι "είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι η αστυνομία επιδίδεται σε συμπεριφορές και πρακτικές που παραβιάζουν το Σύνταγμα ή την ομοσπονδιακή νομοθεσία".

Μεταξύ των πρακτικών αυτών, το υπουργείο αναφέρει τις "αντισυνταγματικές προσαγωγές, έρευνες και συλλήψεις" ή ακόμη "την εφαρμογή στρατηγικών για την επιβολή της τάξης που οδηγούν σε σοβαρές και αδικαιολόγητες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το ποσοστό προσαγωγών, ερευνών και συλλήψεων μαύρων" πολιτών.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι παρατηρήθηκε "χρήση υπέρμετρης βίας" και εφαρμογή "αντιποίνων σε πρόσωπα που εκφράζονται με τρόπο που προστατεύεται από το Σύνταγμα". Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για τις έρευνες της αστυνομίας που αφορούν σεξουαλικά εγκλήματα.

Η δήμαρχος της Βαλτιμόρης Στέφανι Ρόουλινγκς-Μπλέικ δήλωσε ότι οι συστάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν. "Τους επόμενους μήνες θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αλλαγή και μια νέα αντίληψη, για το καλό της πόλης, της αστυνομίας και των ανθρώπων που προστατεύει", ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι, ενός 25χρονου Αφροαμερικανού, τον οποίο αστυνομικοί είχαν βάλει σε μια κλούβα για να τον μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα.

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του -υπό συνθήκες που δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως μέχρι και σήμερα- ο Γκρέι υπέστη κάταγμα στους αυχενικούς σπονδύλους και πέθανε μία εβδομάδα αργότερα, στις 19 Απριλίου 2015.

Μετά τις ταραχές του Φέργκιουσον, το καλοκαίρι του 2014, η υπόθεση του Φρέντι Γκρέι έγινε για πολλούς το σύμβολο της αστυνομικής βίας σε βάρος των Αφροαμερικανών. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν αμέσως μετά στη Βαλτιμόρη και οι Αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη.

Οι εισαγγελικές Αρχές της πόλης ανακοίνωσαν στα τέλη Ιουλίου ότι δεν θα ασκηθεί δίωξη στους έξι αστυνομικούς –μεταξύ των οποίων και τρεις Αφροαμερικανοί– που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση του Φρέντι Γκρέι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ