ΚΟΣΜΟΣ

Χείρα βοηθείας από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές ζητά η Πορτογαλία

Χείρα βοηθείας από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές ζητά η Πορτογαλία
REUTERS / DUARTE SA

Τη συνδρομή των ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε σήμερα η Πορτογαλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που μαίνονται στον βορρά της και στο νησί Μαδέρα και ήδη η Ιταλία υποσχέθηκε να στείλει πυροσβεστικό αεροσκάφος για να συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάσβεσης.

«Ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε και επίσημα και η Πορτογαλία ζήτησε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι ήδη τέθηκε στη διάθεση της Λισαβόνας ένα ιταλικό αεροπλάνο.

Δύο ισπανικά Canadair συμμετείχαν ήδη στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Πορτογαλία, στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας των χωρών της Ιβηρικής.

Από τις δασικές πυρκαγιές, ένας άνθρωπος έχασε σήμερα τη ζωή του στην κεντρική Πορτογαλία και άλλοι τρεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Μαδέρα. Στο νησί αυτό οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική απομάκρυνση περίπου 1.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί ξένοι τουρίστες.

Στη Μαδέρα έφτασαν σήμερα ενισχύσεις, 120 πυροσβέστες από τη Λισαβόνα και άλλοι 30 από το αρχιπέλαγος των Αζορών. Στην ηπειρωτική Πορτογαλία περίπου 4.000 άνδρες δίνουν μάχη με 162 πυρκαγιές, οι 14 από τις οποίες έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να ζητήσει βοήθεια και από τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ