ΚΟΣΜΟΣ

Ζουν περισσότερο όσοι διαβάζουν

Ζουν περισσότερο όσοι διαβάζουν
REUTERS

Έρευνα αποδεικνύει ότι το διάβασμα δεν κάνει μόνο καλύτερη τη ζωή μας, αλλά και μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και θα δημοσιευτεί το Σεπτέμβριο στην ακαδημαϊκή έκδοση Social Science & Medicine, όσοι διαβάζουν βιβλία για μισή ώρα κάθε ημέρα, ζουν δύο χρόνια παραπάνω από εκείνους που δεν διαβάζουν καθόλου.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε εκείνους που διαβάζουν παραπάνω από 3,5 ώρες κάθε εβδομάδα, μέχρι 3,5 ώρες και σε αυτούς που δεν διαβάζουν καθόλου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της έρευνας, παρακολουθώντας την πορεία των ανθρώπων που συμμετείχαν στις ομάδες, «εκείνοι που δεν διάβαζαν έζησαν 85 μήνες, ενώ εκείνοι που διάβαζαν βιβλία έζησαν 108 μήνες». Η έρευνα καταγράφει και τη σημασία που έχει το τι διάβαζαν οι συμμετέχοντες: «Βρήκαμε ότι η ανάγνωση βιβλίων παρείχε μεγαλύτερα οφέλη από την ανάγνωση περιοδικών ή εφημερίδων. Αποκαλύφθηκε ότι η ανάγνωση βιβλίου ‘εγκλωβίζει’ περισσότερο τη σκέψη του αναγνώστη, παρέχοντας σημαντικότερα διανοητικά οφέλη», σύμφωνα με την Avni Bavishi, ερευνήτρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας στο Yale University.

Στη σχετική έρευνα καταγράφονται δύο πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τη μακροβιότητα: η ανάγνωση βιβλίων αναπτύσσει την «αργή ανάγνωση» (deep reading) , καθώς και την συναισθηματική νοημοσύνη. Η αργή ανάγνωση αποτελεί εκείνη την πνευματική διαδικασία όπου ο αναγνώστης «βυθίζεται» στον κόσμο ενός βιβλίου και δημιουργεί συσχετισμούς με τη δική του ζώσα πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν καθόρισαν τα βιβλία που διαβάζουν, οι περισσότεροι εξ αυτών επιλέγουν λογοτεχνικά έργα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian και σύμφωνα με άλλες έρευνες που αναλύουν τις αναγνωστικές επιλογές του γενικού πληθυσμού της Μ. Βρετανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ