ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κατέλαβαν το κέντρο διοίκησης του ISIS στη Σύρτη

Λιβύη: Δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κατέλαβαν το κέντρο διοίκησης του ISIS στη Σύρτη
Λίβυοι μαχητές που στηρίζουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας παρακολοθούν την εκτόξευση πυραύλου κατά θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη, την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 REUTERS/Goran Tomasevic TPX IMAGES OF THE DAY

Δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (Government of National Accord – GNA) της Λιβύης κατέλαβαν σήμερα το κέντρο διοίκησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη, την πόλη που αποτελεί προπύργιό του στη λιβυκή επικράτεια, όπως γνωστοποίησε το κέντρο Τύπου των δυνάμεων σε ανακοίνωσή του.

Οι δυνάμεις της GNA μπήκαν στη Σύρτη –πόλης 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης– την 9η Ιουνίου και κατάφεραν να περιορίσουν τους τζιχαντιστές στο κέντρο της πόλης. Προς υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων και κατόπιν αιτήματος των τελευταίων, οι ΗΠΑ προχώρησαν στις αρχές του Αυγούστου σε συνολικά 29 αεροπορικές επιδρομές εναντίον τζιχαντιστικών στόχων στην πόλη.

«Το συνεδριακό κέντρο Ουαγκαντούγκου (Ouagadougou) βρίσκεται στα χέρια μας», ανέφερε το κέντρο Τύπου των δυνάμεων της GNA, αναφερόμενο σε ένα κτιριακό συγκρότημα που είχε μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη.

Η εξέλιξη αυτή έχει μεγάλη συμβολική αξία για την GNA που έχει εγκατασταθεί από τις 30 Μαρτίου στην πρωτεύουσα Τρίπολη, καθώς το συνεδριακό κέντρο είναι το πιο εμβληματικό κτίριο στη Σύρτη και η Σύρτη είναι η γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι (Muammar al-Gaddafi).

Το παρακείμενο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα (Ibn-Sina) επίσης ανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις της GNA, οι οποίες νωρίτερα ανακοίνωσαν πως έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πανεπιστημιούπολη σε μικρή απόσταση.

Όπως είπαν, η πλήρης απελευθέρωση της Σύρτης θα ανακοινωθεί μόλις ανακαταληφθούν ορισμένοι τομείς της που παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

«Απομένουν οι οικιστικές συνοικίες 1, 2 και 3, καθώς και ένα οικιακό συγκρότημα που αποτελείται από βίλες κοντά στη θάλασσα», είπε ο Ρέντα Ίσα (Rida Issa) στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την ανακατάληψη της πανεπιστημιούπολης, οι δυνάμεις της GNA έχασαν ένα από τα αεροσκάφη τους. Ο Ίσα είπε πως δεν είναι σαφές γιατί συνετρίβη, ενώ ο ISIS υποστήριξε ότι μαχητές του κατέρριψαν το αεροσκάφος με αποτέλεσμα «να σκοτωθεί» ο πιλότος του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ (Amaq), όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το κέντρο Τύπου δεκάδες τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις. Μόνο στην πανεπιστημιούπολη «βρέθηκαν τουλάχιστον είκοσι πτώματα μελών του Ντάες» (σ.σ. αραβικό ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους).

Στο μεταξύ έξι δυτικές χώρες –ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία– εξέφρασαν ανησυχία για τις εντάσεις στη Λιβύη που θα μπορούσαν να βλάψουν τη ζωτικής σημασίας ενεργειακή υποδομή της χώρας.

Με μια κοινή δήλωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω πληροφοριών περί εντάσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του λιμανιού της Ζουεϊτίνα (Zuteina), οι έξι δυτικές χώρες τόνισαν ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες της GNA να επιλύσει το πρόβλημα των «προσκομμάτων των ενεργειακών εξαγωγών της Λιβύης» και κάλεσαν να τεθούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας «χωρίς καμιά επιφύλαξη ή καθυστέρηση» υπό τον έλεγχο της υποστηριζόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη GNA.

Δυνάμεις πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Belqasim Haftar) απειλούν να επέμβουν στη Ζουεϊτίνα. Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκεί ελέγχονται από την αντίπαλη οργάνωση Φρουρά των Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων (Petroleum Facilities Guard – PFG). Εκπρόσωπος της Φρουράς διεμήνυσε ότι οι δυνάμεις της είναι «έτοιμες να δώσουν μάχη» με τις δυνάμεις του Χάφταρ, τονίζοντας πως «δεν θα τους επιτρέψουμε να ελέγχουν τα λιμάνια» από όπου εξάγεται πετρέλαιο.

Μετά το ξέσπασμα της δεύτερης φάσης του εμφυλίου στη Λιβύη, ο Χαφτάρ –που αναδείχθηκε μαζί με τον Καντάφι το '60 και αργότερα συμμετείχε στην επανάσταση εναντίον του– διορίστηκε από το εγκατεστημένο στο Τομπρούκ κοινοβούλιο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) κατά των τζιχαντιστών που είχαν καταλάβει την Τρίπολη.

Θορυβημένη από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (National Oil Corporation – NOC) έχει καλέσει από την περασμένη Κυριακή τις δύο πλευρές να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Μουσταφά Σανάλα (Mustafa Sanalla):

Το πετρέλαιο που είναι αποθηκευμένο εκεί ανήκει στον λαό της Λιβύης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση της χώρας μας. Η επανάληψη των εξαγωγών από τη Ζουετίνα θα ωφελήσει όλους τους Λίβυους. Ο LNA και η PFG έχουν ευθύνη απέναντι στο λαό της Λιβύης να διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις εκεί. Μια μάχη που θα τις κατέστρεφε δεν είναι η μάχη που θα έπρεπε να δώσουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ