ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Έκρηξη της μαφιόζικης βίας στην ίδια ιταλική περιοχή όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες της G7

CNNi: Έκρηξη της μαφιόζικης βίας στην ίδια ιταλική περιοχή όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες της G7

Ιταλοί Καραμπινιέρι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Gregorio Borgia

Αντιμέτωποι με ένα δύσκολο εγχείρημα είναι οι ιταλικές αρχές ασφαλείας καθώς την ώρα που η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη συνάντηση των ηγετών της G7 στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας, οι τοπικοί αξιωματούχοι κατά της μαφίας στρέφουν το ενδιαφέρον σε τρεις μαφιόζικες εγκληματικές ομάδες που φέρονται να βρίσκονται πίσω από μια έξαρση της βίας στην περιοχή

Οι ομάδες, σύμφωνα με το CNNi εμφάνιζαν ανησυχητικά σημάδια προβλημάτων, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

Οι ομάδες είναι παρακλάδια του εγκληματικού συνδικάτου Σάκρα Κορόνα, το οποίο επικεντρώνεται γύρω από την πόλη της Φότζια και αποτελείται από οικογένειες του εγκλήματος που ομαδοποιούνται σε φατρίες.

Σε αντίθεση με την πιο γνωστή Κόζα Νόστρα στη Σικελία, την Καμόρα στη Νάπολη και την Ντρανγκέτα στην Καλαβρία, οι οποίες έχουν μεγάλο διεθνές αποτύπωμα, οι ομάδες της Απουλίας δρουν σε μεγάλο βαθμό εντός της Ιταλίας και των Βαλκανίων, σύμφωνα με την DIGOS (Divisione Investigazioni Generali e Operazioni Speciali), την κορυφαία μονάδα της Ιταλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της μαφίας.

Με έδρα τις παραθαλάσσιες πόλεις Μπάρι και Μπρίντιζι και γύρω από αυτές - ουσιαστικά εκεί ακριβώς όπου οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν μεταξύ 13 και 15 Ιουνίου - οι ομάδες αυτές είχαν χτυπήσει τους εχθρούς τους σε θρασύτατες επιθέσεις στο φως της ημέρας και πραγματοποιούσαν ένοπλες ληστείες αυτοκινήτων.

Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης, έχουν διαπραχθεί αρκετές δολοφονίες, καθώς και αρκετοί ακρωτηριασμοί.

Επίσης ένας χαρτοφύλακας βρέθηκε εγκαταλελειμμένος σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο Μπάρι, συνδεδεμένος με μπουκάλια με υγρό και ένα κινητό τηλέφωνο τον Μάρτιο. Έκτοτε, σχεδόν καθημερινά υπάρχουν απειλές για βόμβα.

Υπήρξαν επίσης ένοπλες επιδρομές από εγκληματικές συμμορίες σε βίλες κοντά στον τόπο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής - ένα αποκλειστικό θέρετρο μεταξύ Μπάρι και Μπρίντιζι - όπως δήλωσε στο CNNi ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βιτόριο Πισάνι.

Επισταμένες οι έρευνες

Το υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε την ανάπτυξη του στρατού για να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής «για το καλό της χώρας». Η έκθεση οδήγησε σε έρευνα για πολλά τοπικά δημοτικά συμβούλια, τρία από τα οποία διαλύθηκαν από τον κυβερνήτη της Περιφέρειας λόγω της διείσδυσης της μαφίας και της χρήσης εκβιασμών για να διατηρήσουν οι εγκληματικές ομάδες τον έλεγχο της περιοχής.

Οι ιταλικές μαφιόζικες ομάδες είναι διαβόητες για τη διείσδυση σε νόμιμα έργα, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών έργων, από τα οποία υπήρξαν πολλά για την προετοιμασία των χώρων διεξαγωγής της επικείμενης συνόδου κορυφής. Έχουν διερευνηθεί έργα οδοποιίας, η κατασκευή ελικοδρομίων για την ασφαλή μετακίνηση των ηγετών, ακόμη και το κέντρο ενημέρωσης, σύμφωνα με τη DIGOS. Αναμένεται πλήρης έκθεση μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της DIGOS στο CNNi.

Λεπτές ισορροπίες

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της G7, οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν μια λεπτή πρόκληση καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν την ασφάλεια των παγκόσμιων ηγετών με τη διατήρηση της τοπικής δημόσιας τάξης, σύμφωνα με τον νομάρχη του Μπρίντιζι, Λουίτζι Καρνεβάλε.

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ενόψει της G7, που έχει προγραμματιστεί από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου, η Απουλία, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ των ισχυρών ηγετών του κόσμου, θα επηρεαζόταν από εγκληματικά γεγονότα που, αν και δεν συνδέονται μεταξύ τους, καθιστούν τη διαχείριση της ασφάλειας ακόμη πιο περίπλοκη», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Η Απουλία, στη φτέρνα της μπότας της Ιταλίας, είναι γνωστή για τα αρχαία ελαιόδεντρα, τα λευκά κωνικά σπίτια «trullo» και τις παρθένες παραλίες της. Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στο πολυτελές θέρετρο Borgo Egnazia, ένα τουριστικό καταφύγιο 30 ιδιωτικών βιλών με ιδιωτικές πισίνες και ανέσεις όπως ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin που απευθύνεται στην ελίτ.

Από τον Ντέιβιντ και τη Βικτόρια Μπέκαμ μέχρι τη Μαντόνα και την Ιβάνκα Τραμπ, οι διασημότητες έρχονται εδώ και χρόνια, χάρη στην εγγύηση της διακριτικότητας που παρέχει ο επικεφαλής του θέρετρου Άλντο Μελπινιάνο, ο οποίος δήλωσε στο CNNi ότι η τοποθεσία ήταν ιδανική για την G7.

«Η φιλοξενία της G7 του 2024 στην Απουλία αποτελεί εξαιρετική αναγνώριση για την περιοχή μας και είναι το αποτέλεσμα της επικερδούς συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Η μηχανή ασφαλείας που θα προστατεύσει τους ηγέτες των πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου είναι καλά εδραιωμένη και επικεφαλής της είναι η DIGOS. Οι προληπτικές «εργασίες» βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με ιδιαίτερη προσοχή στην αποτροπή της δημιουργίας «πιθανών ισλαμικών πυρήνων εν υπνώσει» με την παρακολούθηση των αφίξεων από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, αναφέρει η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών.

Μια «κόκκινη ζώνη» 10 χιλιομέτρων έχει δημιουργηθεί γύρω από το Borgo Egnazia και μια επιπλέον «κίτρινη ζώνη» 30 χιλιομέτρων θα περιπολείται αυστηρά για την προστασία των 130 ομάδων εργασίας και των 21 υπουργικών συναντήσεων, αλλά και την ασφάλεια των ειδικών προσκεκλημένων, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα συμμετάσχει σε ειδική σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της G7 - των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Περισσότεροι από 5.000 ειδικά εκπαιδευμένοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί ήδη στην περιοχή, τεράστια κρουαζιερόπλοια έχουν αγκυροβολήσει στα ανοιχτά για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των αντιπροσωπειών, ενώ ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο αναμενόταν να φτάσει μέχρι το Σαββατοκύριακο και να αγκυροβολήσει στις ακτές της Απουλίας.

Οι Αρχές θέλουν να κυλήσουν όλα ομαλά

Η πολιτική ανοικτών συνόρων Σένγκεν που επιτρέπει την είσοδο στην Ιταλία ατόμων από άλλα κράτη της ζώνης Σένγκεν έχει ανασταλεί μεταξύ 5 και 18 Ιουνίου, ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος των διαβατηρίων. Εκτός από τις τοπικές εγκληματικές συμμορίες, οι αρχές ανησυχούν επίσης για τους διαδηλωτές που εμφανίζονται σε κάθε σύνοδο κορυφής της G7. Υπενθυμίζεται ότι όταν η Ιταλία φιλοξένησε την τότε σύνοδο κορυφής της G8 το 2001, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων.

Η εξειδικευμένη στρατιωτική αστυνομία που συνεργάζεται με τη μονάδα επιβολής του νόμου κατά της μαφίας παρακολουθεί στενά τις γνωστές εγκληματικές ομάδες. Σχεδόν 60 άτομα συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά, βγάζοντας ορισμένους από τους φερόμενους ως αρχηγούς των φατριών από την κυκλοφορία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Είναι σαφές ότι κανένα από αυτά τα γεγονότα δεν θα θέσει στο παραμικρό σε κίνδυνο τους μεγάλους του κόσμου, οι οποίοι θα είναι υπερπροστατευμένοι και απρόσιτοι αυτές τις τρεις ημέρες», δήλωσε ο Πισάνι, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Απουλίας.

«Αλλά είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ίδια ηρεμία στους περίπου 10.000 ανθρώπους που θα μετακινηθούν μεταξύ Μπάρι και Μπρίντιζι εκείνη την εβδομάδα (αντιπροσωπείες, δημοσιογράφοι, παρατηρητές) και οι οποίοι δεν θα απολαμβάνουν την προστασία σωματοφυλάκων και υπηρεσιών ασφαλείας».

Ταυτόχρονα, η αστυνομία πρέπει να διασφαλίσει την προστασία των περιοχών σε άλλα σημεία της επαρχίας όπου «θα μπορούσε να παρεισφρήσει το έγκλημα», ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στο Μπάρι, πρόσθεσε.

«Δεν θα είναι εύκολο έργο, διότι τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας θα είναι στραμμένα στην Απουλία», δήλωσε ο Πισάνι. «Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεταδώσουμε την εικόνα μιας περιοχής στην οποία έχουν κυριαρχήσει η μαφία, η τρομοκρατία και το κοινό έγκλημα».