ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Υπονόμευση της φον ντερ Λάιεν από τον Σαρλ Μισέλ - Την αποκλείει από συναντήσεις

Politico: Υπονόμευση της φον ντερ Λάιεν από τον Σαρλ Μισέλ - Την αποκλείει από συναντήσεις

Ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

(AP Photo/Harry Nakos)

Σε κινήσεις που υπονομεύουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται πως προβαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επιχειρώντας να την κρατήσει μακριά από συζητήσεις που αφορούν τις μελλοντικές της προοπτικές.

Σε συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ και τους βοηθούς τους, ο Μισέλ πρότεινε να αποκλειστεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μια συνάντηση στις 17 Ιουνίου, κατά την οποία αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, είπαν στο Politico επτά διπλωμάτες της ΕΕ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όλοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων – που φάνηκε ίσως καλύτερα με το σκάνδαλο "Sofagate" κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης των δύο στην Τουρκία – συνιστά μια μακροχρόνια διπλωματική αμηχανία για την ΕΕ.

«Τα κράτη μέλη ενοχλούνται όλο και περισσότερο για τον ρόλο του Σαρλ Μισέλ στη διαδικασία επιλογής του προέδρου της Επιτροπής», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Φαίνεται να καθοδηγείται από καθαρά προσωπικά κίνητρα».

Εναπόκειται στον Μισέλ να αποφασίσει ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο δείπνο με τους ηγέτες, δεδομένου ότι η συνάντηση της 17ης Ιουνίου είναι μια άτυπη σύνοδος κορυφής.

Η αντίδραση από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενάντια στην πρόταση του Μισέλ είναι ισχυρή, δήλωσαν οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι. Η ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ του Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν παίζει βασικό ρόλο στον εκνευρισμό. Αρκετοί πιστεύουν ότι ο Μισέλ επιχειρεί να ματαιώσει μια πιθανή δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Επιτροπής.

Σε συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ και τους βοηθούς τους, ο Μισέλ πρότεινε να αποκλειστεί η Φον ντερ Λάιεν από τη συνάντηση επειδή είναι επίσης η κύρια υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και προσβλέπει σε μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα δουλειά του Μισέλ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αν και το Κοινοβούλιο ψηφίζει τη δική του ηγεσία) καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Κάποιοι υποπτεύονται ότι ο Μισέλ υφαίνει ένα σχέδιο για να μπει στην κούρσα των κορυφαίων θέσεων εργασίας ως ο επόμενος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Αν θέλει να την εξαφανίσει από το δωμάτιο, θα πρέπει να εξαλειφθεί και ο ίδιος», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Ένας εκπρόσωπος του Μισέλ δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχόλιο.

Το σημερινό δίλημμα είναι άνευ προηγουμένου. Από το 2014 που υιοθετήθηκε η ιδέα ενός συστήματος κυρίαρχων υποψηφίων, δεν υπήρξε νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που να στοχεύει σε δεύτερη θητεία.

«Υπάρχει κάποιος εκνευρισμός», είπε ένας άλλος διπλωμάτης σχετικά με την κίνηση και τους χειρισμούς του Μισέλ. Και αυτός ο εκνευρισμός υπάρχει και στο γραφείο της Φον ντερ Λάιεν καθώς και μεταξύ των ηγετών, είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ