ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρά 1.000 ζώα σε υπαίθρια αγορά στην Ταϊλάνδη - Τυλίχθηκε στις φλόγες

Νεκρά 1.000 ζώα σε υπαίθρια αγορά στην Ταϊλάνδη - Τυλίχθηκε στις φλόγες

Ιδιοκτήτης καταστήματος στην αγορά ζώων που τυλίχθηκε στις φλόγες στην Ταϊλάνδη επιθεωρεί την καταστροφή. 

AP Photo/Sakchai Lalit

Χίλια ζώα βρήκαν φρικτό θάνατο σε πυρκαγιά στη γνωστή υπαίθρια αγορά Τσατουτσάκ της Μπανγκόκ την Τρίτη (11/6), η οποία κατέστρεψε σχεδόν 100 καταστήματα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα, δήλωσαν οι αρχές, προσθέτοντας ότι δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινα θύματα ή τραυματισμοί.

Πουλιά, σκύλοι, γάτες και φίδια κάηκαν μέχρι θανάτου μέσα στα κλουβιά τους στη ζώνη των κατοικίδιων ζώων, όπου υπήρχαν επίσης αρουραίοι, πύθωνες και γκέκο.

Με δεκάδες χιλιάδες καταστήματα να συνωστίζονται στα στενά δρομάκια, η Τσατουτσάκ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Είναι επίσης η μεγαλύτερη και πιο γνωστή από τις αγορές του Σαββατοκύριακου στην Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις προσελκύει σχεδόν 200.000 τουρίστες κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Αλλά το τμήμα της αγοράς που πουλάει κατοικίδια είναι ανοιχτό όλη την εβδομάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου τέσσερα από τα 27 τμήματα της αγοράς.

Αυτή η ζώνη της αγοράς υποβάλλεται σε τακτικές επιθεωρήσεις και έχει επικριθεί για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, οι οποίες φέρεται να έχουν οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ασθενειών και θανάτων.

«Όταν έφτασα εδώ, όλα είχαν χαθεί, όλα είχαν καεί», λέει ο Αμπόρν Βανασούτ , ιδιοκτήτης καταστήματος που έσπευσε στην αγορά αφού ειδοποιήθηκε για τη φωτιά.

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γιατί ήταν σκοτεινά και μέσα. Δεν μπορούσα να τους βοηθήσω καθόλου. Είχαν εξαφανιστεί όλοι».

Ο 42χρονος πουλούσε χελώνες, πύθωνες και βασιλικά φίδια, μεταξύ άλλων ερπετών, ως κατοικίδια.

Μια ιδιοκτήτρια καταστήματος που ονομάζεται Μίτσα δήλωσε στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Thaiger ότι ξύπνησε από τις κραυγές των ζώων στο πατάρι πάνω από το κατάστημά της.

«Ξαφνικά, πυκνός καπνός γέμισε τον αέρα, καθιστώντας αδύνατη την αναπνοή», δήλωσε η Μίτσα, η οποία σκαρφάλωσε από ένα παράθυρο για να σωθεί.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων ζουν στην αγορά, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι βρίσκονταν εκεί όταν ξέσπασε η φωτιά.

Εικόνες στο διαδίκτυο έδειχναν εκτεταμένα τμήματα να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και κλουβιά να έχουν απανθρακωθεί. Ορισμένα φαίνεται να έχουν καεί εντελώς.