ΚΟΣΜΟΣ

Δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση στην Αυστρία

Δεν προκηρύσσει πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση στην Αυστρία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ

Jordan Pettitt/ AP

Με τη λήξη της πενταετούς θητείας του κοινοβουλίου θα προκηρύξει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία ο κυβερνητικός συνασπισμός εξουσίας των συντηρητικών και των Πρασίνων και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

Η απόφαση αυτή δείχνει πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν «βιάζεται» να αναμετρηθεί με την ακροδεξιά της Αυστρίας, που απ' ό,τι φάνηκε στις ευρωεκλογές προηγείται.

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) φαίνεται να έχει κεφαλαιοποιήσει την αντιδημοτικότητα της κυβέρνησης μετά τις κρίσεις των τελευταίων ετών – από την πανδημία της Covid-19 μέχρι τον πληθωρισμό που κινείται πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Το αντιμεταναστευτικό FPÖ κέρδισε τις ευρωεκλογές της Κυριακής, για πρώτη φορά, όμως με μικρή διαφορά, λιγότερο από μία μονάδα από το Λαϊκό Κόμμα του Νεχάμερ.

«Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία των Εθνικών Εκλογών» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο καγκελάριος.

«Μπορώ να υποσχεθώ στους ψηφοφόρους ότι κατάλαβα το μήνυμα», είπε ο Νεχάμερ στους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής, αφού έγινε σαφές ότι το FPÖ κέρδισε. «Υπάρχει πολλή δυσαρέσκεια που ήταν εμφανής σήμερα», πρόσθεσε.

Οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές δίνουν στο FPÖ ποσοστό γύρω στο 30% ενώ το OVP και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν τη δεύτερη θέση, με ποσοστό περίπου 20%. Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι περίπλοκη υπόθεση αφού οι ηγέτες και των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με τον ηγέτη του FPÖ Χέρμπερτ Κικλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ