ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Πρόσω ολοταχώς για την απόκτηση μέχρι και 77 αρμάτων μάχης Leopard 2Α8

Τσεχία: Πρόσω ολοταχώς για την απόκτηση μέχρι και 77 αρμάτων μάχης Leopard 2Α8

Άρμα μάχης Leopard (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Την πρόθεση να αποκτήσει από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έως και 77 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2A8 τα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε η Τσεχία. 

Τα νέα άρματα μάχης προορίζονται να αντικαταστήσουν άρματα μάχης ξεπερασμένης σοβιετικής ή ρωσικής τεχνολογίας, μερικά από τα οποία έχουν σταλεί από την Πράγα στο Κίεβο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η διαδικασία απόκτησης (αρμάτων μάχης) σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι αναμφίβολα συμφέρουσα», είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα σε δημοσιογράφους, χωρίς να κατονομάσει άλλους εταίρους.

Ειδικότερα, η Τσεχία θα αγοράσει 61 άρματα μάχης, ενώ εξετάζει την πιθανότητα απόκτησης άλλων 16, είπε ο Φιάλα, συμπληρώνοντας ότι το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο τσεχικός στρατός θα παραλάβει επίσης 30 άρματα μάχης Leopard 2A4 από τη Γερμανία, σε αντάλλαγμα για την τεχνολογία που θα μεταφερθεί στην Ουκρανία, ενώ θα αγοράσει άλλα 15 Leopard του συγκεκριμένου τύπου.

«Θα πρέπει να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε άρματα μάχης (Leopard 2A8) to 2027 και να έχουμε 122 συνολικά το 2030», είπε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνόχοβα.

Ο πρωθυπουργός Φιάλα είπε ότι η υπουργός Άμυνας θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απόκτηση των αρμάτων Leopard.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει φέτος το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, όπως προβλέπουν οι κανόνες του ΝΑΤΟ.

Η Τσεχία έχει αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες της μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η απόκτηση 24 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-35, 48 ισραηλινών πυραύλων αέρος-αέρος και 210 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης από τη Σουηδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ