ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: O Ομπάμα και η Κλίντον ίδρυσαν τον ISIS

Τραμπ: O Ομπάμα και η Κλίντον ίδρυσαν τον ISIS
REUTERS/Eric Thayer

"Συνιδρυτές του Ισλαμικού Κράτους" χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τη Χίλαρι Κλίντον ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μεγιστάνας είχε επικρίνει και στο παρελθόν τον Ομπάμα και την πρώην υπουργό Εξωτερικών για τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ μετά τον πόλεμο. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το γεγονός αυτό βοήθησε να δημιουργηθεί η ισλαμιστική οργάνωση.

Η ιδέα ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία είναι αποφασισμένη να σκοτώνει Αμερικανούς και άλλους δυτικούς πολίτες οδήγησε την κριτική του Τραμπ σε νέα επίπεδα.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προέβαλε αυτόν τον ισχυρισμό αρχικά σε μια ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στη Φλόριντα και τον επανέλαβε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

"Ο Ομπάμα και η Κλίντον είναι οι ιδρυτές του Ισλαμικού Κράτους. Τους αποκαλώ συνιδρυτές" είπε ο Τραμπ ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ. "Δεν θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει έτσι όπως το έκανε. Ήταν καταστροφή, αυτό που έκανε", συνέχισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2008, ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι μάχιμες στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Ιράκ το 2011.

Ο εκπρόσωπος της Κλίντον Τζέσι Λέριτς (Jesse Lehrich), απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ, υπενθύμισε τις πρόσφατες αμερικανικές επιτυχίες εναντίον του ΙΚ στη Λιβύη. "Προς ενημέρωσή σας – μαχητές που στηρίζονται από τις ΗΠΑ ανακατέλαβαν το προπύργιο του ΙΚ στη Λιβύη σήμερα, χάρη στα αεροπορικά πλήγματα που ενέκρινε ο Ομπάμα" έγραψε στο Twitter αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Τραμπ δεν υποχώρησε στις "εξωφρενικές δηλώσεις" του και συμπλήρωσε: "Είναι κακό να το λέω αυτό; Γιατί διαμαρτύρεται ο κόσμος επειδή είπα ότι ήταν ο ιδρυτής του ΙΚ; Το μόνο που κάνω είναι να λέω την αλήθεια, είμαι αυτός που λέει την αλήθεια".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ