ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Γερμανία έχει «μαλακώσει» για τα Eurofighter - Συζητάμε και με την Ισπανία 

Ερντογάν: Η Γερμανία έχει «μαλακώσει» για τα Eurofighter - Συζητάμε και με την Ισπανία 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο ομόλγό του τη Σλυνοδο της Ομαδας G 7 στην Απουλία της Ιταλίας

CAP Photo/Alex Brandon

«Αν προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα στις διαβουλέυσεις για τα Eurofighter, έχουμε εναλλακτικές λύσεις δήλωσε  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πτήση επιστροφής από τη σύνοδο της G-7 στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στην ερώτηση για το αν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τέθηκε το θέμα του Eurofighter και αν μπορεί να ξεπεραστεί το γεγονός πως η Γερμανία το έχει μπλοκάρει αυτό, ο Ερντογάν απάντησε:

«Συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά.

Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας δώσουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά του είπα για τη δυνατότητα να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα στο σημείο επαφής με τη Γερμανία. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση σχετικά με το Eurofighter. Αλλά πάνω απ’ όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί μας κάνουν τις απαραίτητες συνομιλίες με τους ομολόγους τους και θα το πράξουν. Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: Θα θέλαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, αν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το KAAN μας έχει πλέον φτερά. (σ.σ. μαχητικό που κατασκευάζει η TAI -Turkish Aerospace Industries)

Στις επόμενες περιόδους, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ένταξη του στο οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη.

Υπήρξε μια εποχή που περάσαμε από μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας. Τότε αυτό που συνέβη ήταν ότι παράγουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα, πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αγοράσουν».

Για τις διαπραγμετεύσεις με Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε επίσης το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu «σύμβολο της συνεργασίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με την Ισπανία» και επισήμανε ότι «έγιναν διαπραγματεύσεις και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία ανώτερη έκδοση αυτού». Όπως είπε, ήδη γίνονται οι σχετικές εργασίες από την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την Ένωση. «Μεταφέραμε στον επικεφαλής της κυβέρνησης, κ. Σάντσεθ, τις προσδοκίες μας για πλήρη ένταξη (σ.σ. στην ΕΕ)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ