ΚΟΣΜΟΣ

DW - ανάλυση: Γιατί oι νεαροί Τούρκοι θέλουν να ζήσουν στη Γερμανία

DW - ανάλυση: Γιατί oι νεαροί Τούρκοι θέλουν να ζήσουν στη Γερμανία

Ζευγάρι τούρκων μεταναστών στο Βερολίνο 

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ολοένα και περισσότεροι νεαροί Τούρκοι θέλουν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία, πράγμα που αποδεικνύεται μόνο και μόνο από το ρεκόρ αιτήσεων για χορήγηση βίζας που κατατέθηκαν στις γερμανικές προξενικές αρχές το 2023.

Οπως αναφέςρει η ελληνική σύνταξη της deutsche Welle, χσύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε πέρυσι το αμερικανικό ινστιτούτο Habitat, σχεδόν το 50% των Τούρκων μεταξύ 18 και 29 ετών θέλουν να μετοικήσουν στο εξωτερικό, οι περισσότεροι από αυτούς στη Γερμανία.

Το 2019 το ποσοστό ήταν 25%. Σε καμία άλλη χώρα του εξωτερικού οι γερμανικές διπλωματικές και προξενικές αρχές δεν επεξεργάστηκαν τόσες αιτήσεις για βίζα το 2023 όσο στην Τουρκία, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. Το γερμανικό υπουργείο δεν δημοσιεύει τον αριθμό των αιτήσεων, αλλά μόνο τον αριθμό των θεωρήσεων που εκδόθηκαν.

Πέρσι εκδόθηκαν 46.000 βίζες και σχεδόν 200.000 θεωρήσεις για τον χώρο Σένγκεν. Σε αντίθεση με τις θεωρήσεις Σένγκεν, οι οποίες ισχύουν για 90 ημέρες, οι βίζες για τη Γερμανία εκδίδονται για παραμονή μεγαλύτερης διάρκειας. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκαν επιπλέον 17.000 θεωρήσεις σε άτομα που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Το ινστιτούτο Habitat ρώτησε τους νεαρούς Τούρκους για τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους. Οι περισσότεροι ανέφεραν τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάιο ήταν γύρω στο 75%.

Brain drain

Η μαζική φυγή επιστημόνων που περνά σήμερα η Τουρκία είναι «εξαιρετικά ατυχής» για τη χώρα, λέει ο ερευνητής μετανάστευσης Μουράτ Ερντογάν. Οι βασικοί λόγοι για τη μετανάστευση είναι η οικονομική κρίση, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διαφθορά στον κρατικό τομέα. Σημείο καμπής για τη στροφή της Τουρκίας προς ένα πιο αυταρχικό κράτος θεωρούνται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, καθώς και οι βίαιες οι κρατικές αντιδράσεις στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

62.000 Τούρκοι ζήτησαν άσυλο το 2023

Για τον Μουσταφά Αϊντίν, ένα μουσικό που ζει στην Πόλη, ο κύριος λόγος για τη μετανάστευση ήταν οι αυξανόμενες πιέσεις στον τομέα του πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη. «Το να κάνεις μουσική γινόταν όλο και πιο δύσκολο». Ο μουσικός είναι μέλος του live techno ντουέτου Hiccup: «Ήθελα να μετακομίσω στο Βερολίνο,επειδή είναι η πατρίδα της μουσικής μας. Υπάρχει ζωντανή underground κουλτούρα στην Κωνσταντινούπολη. Όμως το κυβερνών AKP και ο πρόεδρος Ερντογάν επιβάλλει μια αυστηρή ισλαμική και συντηρητική πολιτική στον πολιτισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ