ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο έφτασε ανοικτά της Σκωτίας - Οι Βρετανοί «σήκωσαν» αεροπλάνο της RAF

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο έφτασε ανοικτά της Σκωτίας - Οι Βρετανοί «σήκωσαν» αεροπλάνο της RAF

Το ρωσικό υποβρύχιο Καζάν στην Κούβα 

AP Photo/Ariel Ley

Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας αποκαλύπτουν την Κυριακή (16/6) τα βρετανικά ΜΜΕ.  

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και και ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς ενημερώθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα ότι ένα ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Yasen εντοπίστηκε νωρίτερα τον Ιούνιο.

Ένα αεροπλάνο επιτήρησης της RAF παρακολούθησε τις κινήσεις του κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας έως τη Σκωτία.

Το υποβρύχιο βάρους 13.800 τόνων, πέρασε κοντά από την πυρηνική ναυτική βάση της Βρετανίας στο Φασλέιν, χωρίς στην πραγματικότητα να περάσει στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή που επικαλείται η Express δήλωσε σχετικά με το περιστατικό που έγινε στις 5 Ιουνίου: «Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε - αυτή είναι η συνήθης πρακτική.Το υπουργικό συμβούλιο ενημερώνεται επίσης και αν χρειαστεί ο υπουργός Άμυνας μπορεί να δώσει την κατεύθυνσή του. Καταλαβαίνω ότι το υποβρύχιο είναι κλάσης Yasen - ικανό να εκτοξεύει πολλαπλούς πυραύλους Κρουζ».

Το ρωσικό υποβρύχιο έφτασε έκτοτε στην Αβάνα της Κούβας σε απόσταση αναπνοής από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν κρίνει την αναμενόμενη άφιξη μικρού αριθμού αεροπλάνων και πλοίων ως απειλητική, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα παρακολουθεί τα γυμνάσια, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η άφιξη ξύπνησε μνήμες από την κρίση των πυραύλων της Κούβας ήταν μία αντιπαράθεση διάρκειας 13 ημερών που συνέβη τον Οκτώβριο του 1962 μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης λόγω των βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύχθηκαν στην Κούβα από τη Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ