ΝΑΤΟ: Υπό συζήτηση η «ενεργοποίηση» πυρηνικών όπλων του έναντι των απειλών Ρωσίας - Κίνας
Ανανεώθηκε:
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Johanna Geron, Pool Photo via APΤην «ενεργοποίηση» των πυρηνικών όπλων του συζητά το ΝΑΤΟ με τις χώρες της Συμμαχίας λόγω της εντεινόμενης απειλής από την Ρωσία και την Κίνα.
Το παραπάνω δήλωσε σήμερα στην Βρετανική εφημερίδα Telegraph ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για να αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά όπλα βγάζοντάς τα από συνθήκες αποθήκευσης και θέτοντάς τα σε ετοιμότητα.
Όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας για διαφάνεια γύρω από τη χρήση του πυρηνικού τους οπλοστασίου ως αποτρεπτικό παράγοντα.
«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι λειτουργικές και πόσες να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις για αυτά τα ζητήματα. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε», δήλωσε στην εφημερίδα.
«Η διαφάνεια βοηθάει στο να επικοινωνήσουμε το άμεσο μήνυμα ότι εμείς, φυσικά, είμαστε μια συμμαχία με πυρηνικά. Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά όσο υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα, θα παραμείνουμε μια συμμαχία με πυρηνικά, γιατί ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ δεν έχει, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος», σχολίασε ο ίδιος.
Όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα, τα πυρηνικά όπλα είναι «η έσχατη εγγύηση ασφάλειας» του ΝΑΤΟ και ένα μέσο για τη διατήρηση της ειρήνης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί σε ακραίες συνθήκες. Κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους ότι ωθούν τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης δίνοντας στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικού εδάφους.
Το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον συντονισμό των προμηθειών όπλων στο Κίεβο, σπάνια μιλάει για όπλα δημόσια, αν και είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε πολλές τοποθεσίες στην Ευρώπη.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι προκλήσεις των Σκοπίων, τα ηχηρά μηνύματα Αθήνας και η θέση του ΝΑΤΟ
Τροπολογία στις ΗΠΑ ζητάει να καταγραφούν τα μέλη του ΝΑΤΟ που στηρίζουν τη Χαμάς
Δένδιας: Το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο μια στρατιωτική συμμαχία - Τετ α τετ με τον Γιασάρ Γκιουλέρ
Συντάξεις κύριες και επικουρικές Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν
05:00
Στα 18,5 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή σε πράσινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Δείτε τις τιμές των παρόχων
04:00
IRIS: Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις - Διευκρινίσεις για τα όρια συναλλαγών
03:00
Έως πότε υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση για την επιστροφή ενοικίου
02:00