ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη σε 38χρονο για αναρτήσεις στο Facebook υπέρ του Χίτλερ

Καταδίκη σε 38χρονο για αναρτήσεις στο Facebook υπέρ του Χίτλερ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ADAM WARZAWA

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επέβαλε δικαστήριο στην Αυστρία σε έναν 38χρονο, ο οποίος αναρτούσε επανειλημμένα αναρτήσεις στο Facebook με ναζιστικό περιεχόμενο από το 2013.

Σε έρευνα που έγινε στην κατοικία του άνδρα, εντοπίστηκαν είδη ρουχισμού με ναζιστικά σύμβολα όπως ο αριθμός «88» -που αντιπροσωπεύει το ναζιστικό χαιρετισμό «Χάιλ Χίτλερ»- όπως επίσης και το σύνθημα «Στουρμ 18», που είναι συνώνυμο του «Αδόλφος Χίτλερ».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 38χρονος είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook 20 φωτογραφίες που συνοδεύονταν από εξαιρετικά κυνικά και απάνθρωπου περιεχομένου κείμενα, πολλά από τα οποία παρέπεμπαν στην εξόντωση ανθρώπων σε θαλάμους αερίων.

Όπως τόνισε στην αγόρευσή του στη διάρκεια της δίκης ο εισαγγελέας: "για το αδίκημα της ναζιστικής δραστηριοποίησης για το οποίο καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν χρειάζεται κανείς να είναι νεοναζιστής, αρκεί και μόνον με τις πράξεις του να παρουσιάζει θετικά τη ναζιστική περίοδο, τις ναζιστικές οργανώσεις, ή πρόσωπα του ναζισμού".

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την ενοχή του, ζητώντας από τους δικαστές και τους ενόρκους «συγγνώμη» για τις πράξεις του, τις οποίες ο συνήγορός του προσπάθησε να αποδώσει στις «κακές συναναστροφές» του 38χρονου, έπειτα από μετακόμισή του την εποχή εκείνη, στην πόλη Σάλτσμπουργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ