ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση του Κογκρέσου: Υπερβολικά αισιόδοξος ο αμερικανικός στρατός απέναντι στον ISIS

Έκθεση του Κογκρέσου: Υπερβολικά αισιόδοξος ο αμερικανικός στρατός απέναντι στον ISIS
Ναύτες μεταφέρουν μία βόμβα MK 84/BLU 117 στον αεροδιάδρομο του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower στην Αραβική Θάλασσα, την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016. Το Eisenhower υποστηρίζει την επιχείρηση Operation Inherent Resolve κατά του Ισλαμικού Κράτους, επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας και άλλες συνεργασίες ασφαλειας στην περιοχή ευθύνης του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου Δίοπος (Navy Petty Officer 3rd Class) Νέιθαν Μπίερν (Nathan T. Beard)

Έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τονίζει ότι η ανάλυση που είχε κάνει η Κεντρική Διοίκηση (σ.σ. USCENTCOM, το στρατηγείο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή) όσον αφορά τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ήταν υπερβολικά αισιόδοξη το 2014 και το 2015 σε σύγκριση με την πραγματικότητα στο πεδίο των μαχών και άλλες αναλύσεις επί των εξελίξεων.

Η ενδιάμεση έκθεση (interim report) εκπονήθηκε από ειδική ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων (Congressional Task Force on CENTCOM).

Την ομάδα ίδρυσαν –έχοντας προηγουμένως λάβει στοιχεία από πληροφοριοδότη– οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής (House Armed Services Committee), της Μόνιμης Ειδικής (σ.σ. ερευνητικής) Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών (House Permanent Select Committee on Intelligence) και της Υποεπιτροπής Άμυνας της Επιτροπής Πιστώσεων (House Appropriations Subcommittee on Defense).

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι καταγράφηκε «ευρεία δυσαρέσκεια» μεταξύ των αναλυτών της USCENTCOM, διότι θεωρούσαν πως οι ανώτεροί τους διαστρέβλωναν τη δουλειά τους.

«Αυτό που έγινε στη CENTCOM είναι απαράδεκτο—οι πολεμιστές μας υφίστανται τα πάνδεινα όταν παρουσιάζονται στους ανώτατους διαμορφωτές πολιτικής λαθεμένες αναλύσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώσπου να το διορθώσουμε αυτό», επισήμανε ο Κεν Κάλβερτ (Ken Calvert), Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Καλιφόρνια και μέλος της ειδικής ομάδας από την Υποεπιτροπής Άμυνας.

Το αποκορύφωμα της ταχύτατης επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους είχε καταγραφεί το 2014, όταν ο στρατός των τζιχαντιστών κυρίευσε εδάφη από το Ιράκ μέχρι την κεντρική Συρία, με εμβληματική περίπτωση την κατάληψη της Μοσούλης (Mosul) στο Ιράκ τον Ιούνιο εκείνου του έτους.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Έβανς (Patrick Evans) επισήμανε πως το υπουργείο Άμυνας διεξάγει χωριστή, δική του έρευνα για το ζήτημα (σ.σ. Department of Defense Inspector General) και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει καμιά δράση ή να προβεί σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχόλιο για την έκθεση του Κογκρέσου.

Ως γενικό σχόλιο, πάντως, ο Έβανς σημείωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών προχωρούν σε ένα ευρύ φάσμα εκτιμήσεων.

«Οι ειδικοί μερικές φορές διαφωνούν όσον αφορά την ερμηνεία περίπλοκων δεδομένων, και η κοινότητα των πληροφοριών και το υπουργείο Άμυνας τάσσονται υπέρ του υγιούς διαλόγου για τέτοια ζωτικής σημασίας θέματα εθνικής ασφαλείας», ανέφερε ο Έβανς.

Δημοκρατικοί που συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο για την έκθεση.


Διαβάστε την έκθεση «Initial Findings of the U.S. House of Representatives Joint Task Force on U.S. Central Command Intelligence Analysis» εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ