ΚΟΣΜΟΣ

O αφγανικός στρατός συνεχίζει την αντεπίθεση κατά των Ταλιμπάν στη Χελμάντ

O αφγανικός στρατός συνεχίζει την αντεπίθεση κατά των Ταλιμπάν στη Χελμάντ
Στρατιώτες του Αγφανικού Εθνικού Στρατού (ANA) φτάνουν στην περιοχή Ναντ Αλί της επαρχίας Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 REUTERS/ Abdul Malik

Ο αφγανικός στρατός, που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στη Χελμάντ (Helmand) παρά την αεροπορική υποστήριξη των Αμερικανών, εξαπέλυσε σήμερα αντεπίθεση για να απωθήσει τους Ταλιμπάν, οι οποίοι απειλούν την Λασκάρ Γκα (Lashkar Gah), πρωτεύουσα της επαρχίας.

Η Χελμάντ είναι η μεγαλύτερη σε έκταση επαρχία του Αφγανιστάν και από αυτήν προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου.

«Είχαμε κάποιες επιτυχίες τις τελευταίες ώρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας Μοχάμεντ Ραντμάνες (Mohammad Radmanesh), έπειτα από μια νύχτα σφοδρών μαχών και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες επιχειρήσεις στην επαρχία.

Στις επιχειρήσεις αυτές αντιπαρατέθηκαν οι στρατιωτικές ενισχύσεις με τους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι κατάφεραν την Τετάρτη να παρεισφρήσουν ως την καρδιά της Νάουα (Nawa), μιας περιοχής στρατηγικής σημασίας πολύ κοντά στην Λασκάρ Γκα, η οποία αριθμεί 200.000 κατοίκους.

Οι μάχες μαίνονταν σήμερα γύρω από τη Νάουα «για να εκκαθαριστούν οι τελευταίοι θύλακες αντίστασης των Ταλιμπάν», όπως επίσης στις περιοχές Τσα-ι-Αντζίρ (Chah-Ε Anjir) και Ναντ Αλί (Nad Ali).

«Οι ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό άλλων μονάδων για να ενισχύσουν την αμυντική περίμετρο γύρω από τη Λασκάρ Γκα. Τα αεροπορικά πλήγματα, αφγανικά και αμερικανικά, εντάθηκαν», τόνισε ο Σεντίκ Σεντίκι (Sedik Sedikki), εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο σύμβουλος του κυβερνήτη της επαρχίας Τουργιαλάι Χεμάτ (Tooryalai Hemat), ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από την περιοχή, είπε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ανέκτησαν «τον έλεγχο της έδρας και των γραφείων του κυβερνήτη, των υπηρεσιών πληροφοριών και της αγοράς», παραδεχόμενος έμμεσα ότι τα στρατηγικά αυτά κτίρια είχαν καταληφθεί από τους ισλαμιστές αντάρτες.

«Ο στρατός κινείται από σπίτι σε σπίτι για να εκδιώξει τους Ταλιμπάν που κρύβονται ακόμη στη Νάουα», πρόσθεσε.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο αναπληρωτής διοικητής αρμόδιος για της επικοινωνίες στην Resolute Support Mission– (των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν). Ο ταξίαρχος Τσαρλς Κλίβλαντ (Charles Cleveland) σημείωσε ότι «η κατάσταση στη Χελμάντ δεν είναι εντελώς σαφής. Αλλά γνωρίζουμε ότι οι Ταλιμπάν υπέστησαν μεγάλες απώλειες και ότι οι αφγανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σημεία ελέγχου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ