ΚΟΣΜΟΣ

Το Παρίσι καταδικάζει την κατεδάφιση κτιρίων στην Παλαιστίνη από τον ισραηλινό στρατό

Το Παρίσι καταδικάζει την κατεδάφιση κτιρίων στην Παλαιστίνη από τον ισραηλινό στρατό
Παλαιστίνια γυναίκα διαπληκτίζεται με Ισραηλινό στρατιώτη κοντά στο χωριό Κούσρα (Qusra) της Δυτικής Όχθης, δυτικά της Ναμπλούς (Nablus), την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016 REUTERS/Mohamad Torokman

Η γαλλική διπλωματία καταδίκασε σήμερα το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε κτίρια σε ένα παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Όχθη που είχαν ανεγερθεί με γαλλική χρηματοδότηση, καταγγέλλοντας μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η κατεδάφιση αγροτικών εγκαταστάσεων στο χωριό Νάμπι Σαμουέλ την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε την τρίτη φορά φέτος που καταστρέφονται ή κατάσχονται από τον ισραηλινό στρατό κτίρια η ανέγερση των οποίων είχε γίνει με γαλλική ανθρωπιστική βοήθεια. Ανάμεσά τους, τον Φεβρουάριο, ήταν κι ένα σχολείο.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο», τόνισε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το όργανο συντονισμού των κυβερνητικών δραστηριοτήτων στα κατεχόμενα εδάφη, μια υπηρεσία των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων που χειρίζεται ζητήματα που αφορούν τους παλαιστίνιους αμάχους, ανέφερε ότι οι εντολές κατεδάφισης εκδόθηκαν διότι τα κτίρια αυτά είχαν ανεγερθεί χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών.

«Δεν ελήφθη καμιά αίτηση για την έκδοση άδειας για την οικοδόμηση των αυθαίρετων κτισμάτων από τους ιδιοκτήτες τους. Προσκλήθηκαν από μια επιτροπή για να τους δοθεί η ευκαιρία να διορθώσουν την κατάσταση και να λάβουν άδεια αλλά δεν εμφανίστηκαν», ανέφερε το όργανο αυτό του ισραηλινού στρατού απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους βρίσκονται σε τέλμα τα τελευταία δύο χρόνια. Η Γαλλία φιλοξένησε μια σύνοδο τον περασμένο μήνα με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο, αλλά χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ