ΚΟΣΜΟΣ

Οργή της Τεχεράνης για την απόφαση της Οτάβα για τους Φρουρούς της Επανάστασης

Οργή της Τεχεράνης για την απόφαση της Οτάβα για τους Φρουρούς της Επανάστασης

Μέλη των Φρουρών της Επανάστασης σε παρέλαση (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Vahid Salemi

Την έντονη καταδίκη από το Ιράν προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να εντάξει στον κατάλογό της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού.

Το Ιράν έκανε λόγο για «ανεύθυνη» απόφαση, ενώ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί τόνισε ότι πρόκειται για «εχθρικό μέτρο».

Ο Καναδάς την Τετάρτη (19/6) ότι περιέλαβε τους Φρουρούς της Επανάστασης στον μαύρο κατάλογό του διότι «το Ιράν περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα» και επιδιώκει «να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια τάξη».

«Αυτή η ανεύθυνη και προκλητική ενέργεια εντάσσεται στον κακό δρόμο που έχει πάρει η καναδική κυβέρνηση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», πρόσθεσε ο Κανανί, διευκρινίζοντας ότι η Τεχεράνη διατηρεί το δικαίωμα να δώσει «αντίστοιχη (…) απάντηση».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Καναδάς μπορεί πλέον να παγώσει περιουσιακά στοιχεία των Φρουρών της Επανάστασης και να διώξει ποινικά μέλη τους. Κάθε οικονομική συναλλαγή με τους Φρουρούς της Επανάστασης επίσης απαγορεύεται.

Η απόφαση της Οτάβα ελήφθη ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες καθώς δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 2012.

Ο Καναδάς ακολούθησε τις ΗΠΑ οι οποίες περιέλαβαν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον μαύρο κατάλογό τους το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε στο Ιράν το 2022 έπειτα από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών, η Οτάβα επέβαλε κυρώσεις εναντίον ιρανικών οργανισμών και αξιωματούχων κατηγορώντας τους για συνέργεια στα εγκλήματα του καθεστώτος.

Ο Καναδάς έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του σε 10.000 Ιρανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Οτάβα περιελάμβανε ήδη στον κατάλογό της τη Δύναμη Κουντς, τη μονάδα επιχειρήσεων εξωτερικού των Φρουρών της Επανάστασης.