ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί στο προσκήνυμα στη Μέκκα - Μη καταγεγραμμένοι οι περισσότεροι

Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί στο προσκήνυμα στη Μέκκα - Μη καταγεγραμμένοι οι περισσότεροι

Μουσουλμάνοι στο προσκήνυμα στη Μέκκα

AP Photo/Rafiq Maqbool

Το προσκήνυμα στη Μέκκα αποδείχθηκε θανατηφόρο καθώς οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000 σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (20/4). 

Στην πλειονότητά τους τα θύματα, εν μέσω έντονης ζέστης, προέρχονται από τους μη καταγεγραμμένους προσκυνητές.

Στους νέους θανάτους που αναφέρθηκαν περιλαμβάνονταν 58 από την Αίγυπτο, σύμφωνα με έναν Άραβα διπλωμάτη. Μάλιστα αποκάλυως ότι από τους 658 συνολικά νεκρούς από τη χώρα αυτή, οι 630 ήταν μη καταγεγραμμένοι.

Το ετήσιο προσκύνημα, από την Παρασκευή ως την Κυριακή (14/6 - 16/6), έγινε φέτος κατακαλόκαιρο στην περιοχή, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες που συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στον πλανήτη: ο υδράργυρος έφθανε τους 51,8° Κελσίου στη Μέκκα, που χαρακτηρίζεται ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ.

Το προσκύνημα στη Μέκκα, από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις του κόσμου, είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ. Οι πιστοί πρέπει να κάνουν το μεγάλο προσκύνημα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν συμβουλεύσει τους πιστούς να χρησιμοποιούν ομπρέλες, να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν να εκτίθενται στον ήλιο τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.

Η συμβουλή έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι πολλές τελετές ήταν προγραμματισμένες τις ώρες της μεγάλης ζέστης.

Περίπου 1,8 εκατ. πιστοί έλαβαν μέρος στο μεγάλο προσκύνημα φέτος, στη μεγάλη πλειονότητά τους (1,6 εκατ.) αλλοδαποί, σύμφωνα με τις αρχές του βασιλείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ