ΚΟΣΜΟΣ

Κουρτς: Απομακρύνεται η Τουρκία από την ΕΕ

Κουρτς: Απομακρύνεται η Τουρκία από την ΕΕ
Η συζήτηση για την μελλοντική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να διεξαχθεί με νηφαλιότητα, αναφέρει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας (φωτογραφία αρχείου) EPA/JULIEN WARNAND

Στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ αναφέρεται για άλλη μια φορά ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, εκτιμώντας πως αυτές δεν πρόκειται να συνεχιστούν.

Όπως σημειώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών "βλέπει" λίγη προθυμία να ανοιχτούν τώρα νέα κεφάλαια, κάτι για το οποίο, όπως επισημαίνει, χρειάζεται ομοφωνία.

Η συζήτηση για την μελλοντική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να διεξαχθεί με νηφαλιότητα, αναφέρει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, προσθέτοντας πως κατά την άποψή του «η Τουρκία έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από την ΕΕ και οι εξελίξεις μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες είναι, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και τις διαστάσεις, ούτως ή άλλως για μία ακόμη φορά επιπλέον προβληματικές».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ο Κουρτς απέφυγε να ασκήσει κριτική στην Ουγγαρία και την Πολωνία, σχετικά με την άρνησή τους να συμμορφωθούν προς τις ποσοστώσεις της ΕΕ, καθώς εκτιμά πως μόνο με την κατανομή των προσφύγων δεν λύνεται το πρόβλημα, αλλά θα πρέπει, όπως παρατηρεί, η ΕΕ να φέρει εις πέρας την από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην οποία θα βοηθούσαν επίσης η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Κατά την άποψή του, δεν θα πρέπει κάποιες κεντροευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να επιβάλουν την γνώμη τους σε άλλες χώρες, επειδή απλά πιστεύουν ότι ηθικά υπερτερούν, ενώ ο ίδιος θεωρεί πως υπήρξε λάθος της ΕΕ την περασμένη χρονιά να επιτρέψει να μπορούν οι πρόσφυγες να επιλέγουν τη χώρα στην οποία θα ζητούν άσυλο. Ζητώντας να υπάρξει αλλαγή σκέψης, ο ίδιος επισημαίνει πως στο μεταξύ είναι διαπιστωμένο ότι με το ίδιο ποσό χρημάτων μπορεί κάποιος να βοηθήσει πολύ περισσότερο επί τόπου, από το να προσπαθεί να υποδεχθεί όλους τους ανθρώπους στην Κεντρική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα απορρίπτει την κριτική πως το προσφυγικό θέμα κρατείται επίκαιρο για λόγους εσωτερικής πολιτικής και σημειώνει ότι είναι "κρίμα" να θεωρείται πάντα ότι κάθε πολιτικός εκφράζει την άποψή του καθοδηγούμενος μόνον από προεκλογικές σκοπιμότητες.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο ίδιος υπολογίζει πως θα απαιτηθούν πολύχρονες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση αρμόζουσας λύσης ως προς τη νέα σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ και σημειώνει πως είναι σημαντικό να υπάρξει μία συμφωνία επωφελής και για τις δύο πλευρές, ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει, όπως λέει, πότε το Λονδίνο θα καταθέσει την αίτηση εξόδου από την ΕΕ.

Στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στις 27 Αυγούστου θα γιορτάσει την 30η επέτειο των γενεθλίων του, αποφεύγει να τοποθετεί ως προς τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εκλογικής νίκης του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, παρατηρώντας ότι έχει την προσωπική του γνώμη ως προς τον Ντόναλντ Τράμπ, όπως πιθανόν σχεδόν όλοι οι άλλοι Αυστριακοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ