ΚΟΣΜΟΣ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Τουλάχιστον 16 νεκροί στην πρώτη εδώ και χρόνια επιδημία χολέρας

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Τουλάχιστον 16 νεκροί στην πρώτη εδώ και χρόνια επιδημία χολέρας
Φωτογραφία αρχείου της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου 2007, όπου άνθρωποι συγκεντρώνονται σε νοσκομείο στο Κάμπο (Kabo), πόλης στον βορρά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, μιας από τις φτωχότερες και ποιο αγνοημένες περιοχές του πλανήτη με το προσδόκιμο ζωής να καταγράφεται στα 39 έτη Spencer Platt/Getty Images

Επιδημία χολέρας που ξέσπασε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάεξι ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Παιδιών για τα Παιδιά (UNICEF), ενώ ένας απολογισμός που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας την Τρίτη έκανε λόγο για δέκα νεκρούς.

«Τουλάχιστον 16 άνθρωποι είναι νεκροί στην πρώτη επιδημία χολέρας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 2011», τόνισε η UNICEF σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία αναφέρεται ότι έχουν καταγραφεί εξήντα έξι κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων επτά περιπτώσεων παιδιών, κατά μήκος του ποταμού Ουμπανγκί (Ubangi).

«Τα παιδιά και, κυρίως, αυτά που είναι ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Μαλίκ Φολ (Mohamed Malick Fall), εκπρόσωπος της UNICEF στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η UNICEF ανέφερε ότι διανέμει μαζί με το υπουργείο Υγείας της χώρας φάρμακα, πόσιμο νερό και κιτ υγιεινής. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έχει επίσης αρχίσει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις πληγείσες περιοχές.

Η επιδημία εκδηλώθηκε στην κοινότητα Ντζούγκου (Djougou), περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπανγκί (Bangui), η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η επιδημία που είχε εκδηλωθεί στα τέλη του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον είκοσι ανθρώπων στην περιοχή του Μπανγκί.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις συνέπειες που είχε η εθνοτική και θρησκευτική σύγκρουση που σπάρασσε τη χώρα επί δύο χρόνια –από το 2013 ως το 2015– μετά την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ (François Bozizé).

Η κρίση αυτή στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και εκτόπισε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ