ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο δήμαρχος των Καννών απαγόρευσε το μπουρκίνι στις παραλίες

Γαλλία: Ο δήμαρχος των Καννών απαγόρευσε το μπουρκίνι στις παραλίες
Matt King/Getty Images

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου των Καννών, στη νοτιοανατολική Γαλλία, να απαγορεύσει στις παραλίες του δήμου τα "μπουρκίνι" -τα γυναικεία μαγιό που αφήνουν ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο- με πολλές ενώσεις να τον κατηγορούν για διαστρέβλωση της αρχής της κοσμικότητας και ότι τροφοδοτεί εντάσεις.

Ο δήμαρχος Νταβίντ Λινάρ ο οποίος ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα, αποφάσισε στα τέλη του Ιουνίου να απαγορεύσει την πρόσβαση στις παραλίες σε όποιον δεν έχει «σωστή περιβολή», η οποία δεν σέβεται τις ηθικές αρχές.

Όπως αναφέρει ο ίδιος:

Μια ενδυμασία που δηλώνει επιδεικτικά τη συμμετοχή σε μια θρησκευτική κοινότητα, την ώρα που η Γαλλία και οι τόποι λατρείας της αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, μπορεί να διαταράξει τη δημόσια τάξη, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να προληφθεί.

Από την πλευρά της η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH), διαμαρτυρήθηκε έντονα για αυτή την απόφαση και σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ζητήσει την αναίρεσή της.

Μάλιστα, και η επιτροπή της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF) εξέφρασε ανησυχίες και χαρακτήρισε την κίνηση του δημάρχου ως "νέα επίθεση στις θεμελιώδεις αρχές δικαίου".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ