ΚΟΣΜΟΣ

Οι ευχαριστίες του Φιντέλ και τα επικριτικά σχόλια κατά του Ομπάμα

Οι ευχαριστίες του Φιντέλ και τα επικριτικά σχόλια κατά του Ομπάμα
REUTERS / STRINGER

Ευχαριστίες προς τον κουβανικό λαό για τις προς τιμήν του εκδηλώσεις με αφορμή τα 90ά του γενέθλια, εξέφρασε ο Φιντέλ Κάστρο, με άρθρο που δημοσιεύεται σε κρατικά ΜΜΕ, στο οποίο επικρίνει τις ΗΠΑ και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Χιλιάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λάτιν κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν, στην Αβάνα καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, ήταν ένα τεράστιο πάρτι στους δρόμους προς τιμήν του με ένα μουσικό συγκρότημα να παίζει ζωντανά το "Happy Birthday" μόλις σήμανε μεσάνυχτα και πυροτεχνήματα να υψώνονται στον ουρανό από την άλλη πλευρά του κόλπου.

«Θέλω να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τις εκδηλώσεις σεβασμού, τις ευχές και τα δώρα που έχω λάβει, που μου δίνουν τη δύναμη να ανταποδώσω μέσα από ιδέες», γράφει ο Κάστρο στο άρθρο του.

Ο Φιντέλ, ο οποίος παρέδωσε την εξουσία στον νεότερο αδελφό του Ραούλ το 2008 για λόγους υγείας, συνέχισε αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια στην οικογενειακή φυτεία στο χωριό Μπιράν (ανατολικά), ενώ αναφέρθηκε και στον πατέρα του που πέθανε πριν από την επανάσταση.

«Υπέφερε αρκετά. Από τα τρία αρσενικά παιδιά του, το δεύτερο και το τρίτο ήταν απόντες και μακριά, εκπληρώνοντας και τα δύο το καθήκον τους σε επαναστατικές δραστηριότητες».

Ακόμη και τότε, γράφει ο Κάστρο, ήξερε πως ο Ραούλ θα τον αντικαθιστούσε αν του συνέβαινε κάτι, ιδιαίτερα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτύγχαναν στις απόπειρές τους να τον σκοτώσουν.

«Σχεδόν γέλασα με τα μακιαβελικά σχέδια των προέδρων των ΗΠΑ», συμπληρώνει.

Τηρώντας την παράδοση, ο Κάστρο συνέχισε επικρίνοντας τον Μπαράκ Ομπάμα, αυτή τη φορά για την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ τον Μάιο όταν επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.

«Του έλειψαν οι λέξεις ώστε να ζητήσει συγγνώμη για τις δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ