ΚΟΣΜΟΣ

Πρέσβης ΕΕ στα Σκόπια: Η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί παντού την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Πρέσβης ΕΕ στα Σκόπια: Η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί παντού την ονομασία Βόρεια Μακεδονία

Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μήνυμα προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας στέλνει ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια λέγοντας πως οφείλει -βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών- να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας σε όλες τις πτυχές της και έναντι όλων.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, πρέσβης, Ντέιβιντ Γκιρ σύμφωνα με την ΕΡΤ επισήμανε πως η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας οφείλει, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας σε όλες τις πτυχές της και έναντι όλων (erga omnes).

«Κατανοώ ότι κάποιοι τρέφουν πολύ έντονα συναισθήματα ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και τηχρήση της συνταγματικής ονομασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται, όμως, για μία Συμφωνία που είναι πλέον πέντε ετών και θα έπρεπε να το έχουμε ξεπεράσει. Είναι μία επιτυχημένη Συμφωνία που έφερε αποτελέσματα, επέτρεψε δηλαδή σε αυτή τη χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία, να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Της επέτρεψε να σημειώσει πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία της. Είχε πολύ θετικά αποτελέσματα ως προς τις εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες συνολικά διπλασιάστηκαν από την υπογραφή της Συμφωνίας και μετά. Παρατηρήσαμε πρόοδο στη συνεργασία σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ακόμη και στον στρατιωτικό. Υπάρχουν λοιπόν χειροπιαστά οφέλη που προέκυψαν χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η θέση μας λοιπόν είναι ότι η Συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή, σε όλες τις πτυχές της, τώρα, όπως γινόταν μέχρι τώρα και περιμένουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τη σεβαστούν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας, erga omnes, έναντι όλων» σημείωσε ο Ντέιβιντ Γκιρ, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από το VMRO DPMNE, σύμφωνα με τους οποίους η χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας (Βόρεια Μακεδονία) στα έγγραφα, στις πινακίδες των θεσμικών οργάνων και στο εξωτερικό είναι αρκετά για να δείξουν ότι σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα, χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» στο εσωτερικό, ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια επισημαίνει ότι το συνταγματικό όνομα της χώρας πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις περιστάσεις.

«Θεωρούμε ότι απαιτείται η χρήση της συνταγματικής ονομασίας από τους αξιωματούχους σε κάθε περίσταση».

«Αυτή είναι η αντίληψη μέχρι τώρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό αναμένουμε να συνεχισθεί στο μέλλον. Βεβαίως επικροτούμε το γεγονός ότι η τελετή ορκωμοσίας (της κυβέρνησης) πραγματοποιήθηκε με τη συνταγματική ονομασία, αλλά η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από τους αξιωματούχους σε όλες τις περιστάσεις» σημείωσε ο Ντέιβιντ Γκιρ.