ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνώρισε την απαχθείσα κόρη του στο βίντεο της Μπόκο Χαράμ

Αναγνώρισε την απαχθείσα κόρη του στο βίντεο της Μπόκο Χαράμ
REUTERS

Ένας πατέρας δήλωσε ότι αναγνώρισε την κόρη του, η οποία είχε πέσει θύμα απαγωγής στο Τσιμπόκ της Νιγηρίας τον Απρίλιο του 2014, μεταξύ των εφήβων που εμφανίζονται σε βίντεο που δημοσιοποίησε την Κυριακή η Μπόκο Χαράμ.

Ο Κάνου Γιακούμπου είναι βέβαιος πως η έφηβη που περιγράφει, με τη φωνή της να σπάει από λυγμούς, έναν βομβαρδισμό από τον νιγηριανό στρατό είναι η κόρη του Μαΐντα.

«Όταν άκουσα τη φωνή της, κατάλαβα ότι ήταν η κόρη μου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στη νιγηριανή πρωτεύουσα Αμπούζα από το κίνημα "Φέρτε Πίσω τις Κόρες μας" (Bring Back Our Girls - BBOG) που μάχεται για την απελευθέρωση των κοριτσιών.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του BBOG, ονόματι Αμπουμπάκαρ Αμπντουλάχι, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον ένα από τα κορίτσια κατέστη δυνατό να αναγνωριστεί.

«Είμαστε σίγουροι ότι είναι τα κορίτσια του Τσιμπόκ. Αναγνωρίζουμε έως και δέκα από αυτές στο βίντεο», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ, προτιμώντας ωστόσο να περιμένει την επιβεβαίωση της νιγηριανής κυβέρνησης και εκείνην των γονέων προτού αναφερθεί σε ονόματα.

Στις 14 Απριλίου του 2014, η χωρίς προηγούμενο απαγωγή από την Μπόκο Χαράμ 276 εφήβων από το δημόσιο λύκειο θηλέων του Τσιμπόκ είχε προκαλέσει κατακραυγή στη Νιγηρία και σε όλο τον κόσμο. Πενήντα επτά από αυτές κατάφεραν να δραπετεύσουν τις πρώτες ώρες μετά την απαγωγή τους.

Από τις υπόλοιπες 219, μόνο μία έχει βρεθεί μέχρι σήμερα: πρόκειται για την Αμίνα Άλι, που εντοπίστηκε τον Μάιο από περίπολο τοπικής πολιτοφυλακής και του στρατού στο δάσος Σαμπίσα, προπύργιο της Μπόκο Χαράμ.

Ένα πρώτο βίντεο των μαθητριών του Τσιμπόκ δόθηκε στη δημοσιότητα από την Μπόκο Χαράμ τον Μάιο του 2014. Σε αυτό που αναρτήθηκε σήμερα στο YouTube, ένας άνδρας με καλυμμένο το πρόσωπο περιβάλλεται από μια ομάδα δεκάδων νεαρών κοριτσιών που φοράνε μαντίλι στα μαλλιά και αμπάγια.

«Περίπου σαράντα από αυτά τα κορίτσια παντρεύτηκαν με την επιθυμία του Αλλάχ», λέει ο μαχητής, προσθέτοντας πως «άλλα σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς».

Τελειώνει απαιτώντας από τη νιγηριανή κυβέρνηση να αποφυλακίσει μαχητές της Μπόκο Χαράμ προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των μαθητριών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ