ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Γαλλικές εκλογές: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η Μαρίν Λεπέν και ο Εμανουέλ Μακρόν

AP PHOTO

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να έχει η άκρα δεξιά είτε τη σχετική είτε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται η Γαλλία, όπου διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών.

Από τον πρώτο γύρο, όπου ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτος με 32%, έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, (στους 577 συνολικά) οι οποίοι στην (μονοεδρική) εκλογική τους περιφέρεια έλαβαν πάνω από το 51% των ψήφων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες προκρίθηκαν για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας καθώς και οι υποψήφιοι που έλαβαν πάνω από το 12,5% των ψήφων.

Ωστόσο μετά την απόφαση των παρατάξεων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της αριστεράς να αποσύρουν στις αρχές της εβδομάδας από την αναμέτρηση τους υποψήφιούς τους που δεν είχαν σημαντικές πιθανότητες να εκλεγούν, στην μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα αναμετρηθούν σήμερα δύο υποψήφιοι, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ο ένας θα είναι ακροδεξιός.

Πρώτη η Λεπέν, αλλά χωρίς αυτοδυναμία;

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (οι οποίες στην περίπτωση δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών είναι πάντα υψηλού κινδύνου) οι πιθανότητες να έχει στη νέα Εθνοσυνέλευση την απόλυτη πλειοψηφία το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν μετά τον δεύτερο γύρο να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν «Μαζί» η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες.

Τέλος, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες.

Τα σενάρια για τον Μακρόν και το ενδεχόμενο σχηματισμού «τεχνικής κυβέρνησης»

Αν αυτές οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να εκτιμήσει μετά τις εκλογές αν είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβερνητικού σχήματος που δεν θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πέσει μετά από πρόταση μομφής υπέρ της οποίας θα ταχθεί η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο σχηματισμού «τεχνικής κυβέρνησης» για τουλάχιστον έναν χρόνο, λαμβανομένου υπόψη ότι ως το καλοκαίρι του 2025 δεν επιτρέπεται, με βάση το γαλλικό Σύνταγμα, η προκήρυξη από τον πρόεδρο Μακρόν νέων βουλευτικών εκλογών.

Το σύστημα των δύο γύρων

Σύμφωνα με όσα ορίζει το εκλογικό σύστημα δύο γύρων της Γαλλίας, στον β’ γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του α' γύρου, δηλαδή εκείνοι που συγκέντρωσαν το 50% των ψήφων, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων, έχουν εκλεγεί ήδη από τον πρώτο γύρο 76 βουλευτές, εκ των οποίων οι 39 είναι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, οι 32 του Λαϊκού Μετώπου (NFP), μόνο δύο πρόσκεινται στην παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί - Ensemble»), ένας στους Ρεπουμπλικάνους (Les Républicains - LR), ενώ εξελέγησαν και δυο ανεξάρτητοι υποψήφιοι της δεξιάς.

Στις 501 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που απομένουν θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών. Στις 191 από αυτές έχουν προκριθεί δύο υποψήφιοι, σε 305 έχουν προκριθεί τρεις υποψήφιοι και στις εναπομείνασες πέντε έχουν προκριθεί τέσσερις υποψήφιοι.

Στον επαναληπτικό β’ γύρο όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει και την εκλογική περιφέρεια.

Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη στις 297 από τις 577 μονοεδρικές εκλογές του συνόλου της γαλλικής επικρατείας, η Αριστερά στις 159, η παράταξη Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες.

Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα περισσότερα τοποθετούνται στην αριστερά.

«Μπλόκο» στη Λεπέν

Μέχρι τη λήξη της συνταγματικής προθεσμίας υπήρξαν μαζικές αποσύρσεις υποψηφίων των κομμάτων που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία του NFP και του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, σε εκατοντάδες περιφέρειες όπου υπήρξαν τρεις ή και περισσότεροι υποψήφιοι για τον β' γύρο.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να έρθουν πρώτοι κατά τον δεύτερο γύρο και να κερδίσουν την έδρα ήταν περιορισμένες, γεγονός που οδήγησε συνολικά 218 υποψηφίους στην απόφαση να αποσυρθούν από την εκλογική κούρσα με σκοπό να μειωθούν οι πιθανότητες επικράτησης των ακροδεξιών υποψηφίων, «καθοδηγώντας» τους ψήφους που θα προορίζονταν για τους ίδιους προς τους έτερους υποψήφιους από την αριστερά, τη δεξιά και το κέντρο.

Από το NFP, η απόσυρση των υποψηφίων ήταν καθολική, κάτι που όμως δεν συνέβη με το κόμμα του Μακρόν. Αιτία ήταν η μακροχρόνια αντιπαλότητα μεταξύ Μακρόν και Μελανσόν που οδήγησε πολλά «βαριά» ονόματα να αρνηθούν να συνεργαστούν με το NFP.

Τελικά, 218 συνολικά υποψήφιοι (131 από το αριστερό μέτωπο, 83 από την πλευρά Μακρόν και 4 από μικρότερα κόμματα) αποσύρθηκαν.

Ο εκλογικός χάρτης του δεύτερου γύρου

Σε 306 περιφέρειες υπήρχαν αρχικά τρεις υποψήφιοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον β' γύρο, ενώ σε πέντε περιφέρειες υπήρχαν τέσσερις υποψήφιοι.

Από το NFP αποσύρθηκαν 131 υποψήφιοι και συνεχίζουν 388 στον δεύτερο γύρο, ενώ από την παράταξη του Μακρόν αποσύρθηκαν 83 και συνεχίζουν 254. Αντιθέτως, από το RN των Λεπέν - Μπαρντελά αποσύρθηκαν μόνο τρεις υποψήφιοι υπέρ των Ρεπουμπλικάνων (LR) και 483 συνεχίζουν.

Το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο, παρά το σαφέστατο προβάδισμα του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει με ελάχιστη διαφορά από το Λαϊκό Μέτωπο των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, σε τοπικό επίπεδο, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να διαβλέψει κανείς τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν οι έδρες στο νέο κοινοβούλιο.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά για τη θέση του πρωθυπουργού

Το RN της Μαρίν Λεπέν ενδέχεται να κερδίσει και στον β' γύρο, ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το άρθρο 8 του γαλλικού Συντάγματος ορίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό. Έτσι, ο Εμανουέλ Μακρόν θα προσφέρει τη θέση στην πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα, την Εθνική Συσπείρωση. Το RN έχει ορίσει ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον επικεφαλής του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά, καθιστώντας βέβαια σαφές ότι θα απορρίψει τη θέση εάν το κόμμα και οι σύμμαχοί του δεν εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 289 εδρών στο Κοινοβούλιο.

Δεδομένου, όμως, ότι το Σύνταγμα της Γαλλίας δεν διευκρινίζει τα κριτήρια επιλογής για τη θέση του πρωθυπουργού, υπάρχουν σενάρια που λένε ότι ο Μακρόν, θα μπορούσε να επιδιώξει να δημιουργήσει μία ευρεία πολιτική συμμαχία κατά της Εθνικής Συσπείρωσης και να προσφέρει τη θέση σε άλλο κόμμα ή πρόσωπο, ακόμα και κομματικά ανένταχτο.

Με όλα τα σενάρια ανοιχτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν προβλέπεται νέα προσφυγή στις κάλπες, αφού βάσει Συντάγματος δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές για έναν χρόνο.