ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ ταπεινώνει την Τουρκία

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ ταπεινώνει την Τουρκία
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πικραμένος από την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, προειδοποίησε, για άλλη μία φορά ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό εξαρτάται από την κατάργηση της βίζας.

«Ο τουρκικός λαός είναι τραυματισμένος ψυχικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και οι Ευρωπαίοι μας ταπεινώνουν αντί να βοηθούν την Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild, εκφράζοντας τη λύπη του για το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας και των συζητήσεων για την εξαίρεση των Τούρκων υπηκόων από τις θεωρήσεις εισόδου.

Για τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Άγκυρα εργάσθηκε «όσο λίγες χώρες για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ», αλλά δεν λαμβάνει σε αντάλλαγμα «παρά απειλές, προσβολές και έναν πλήρη αποκλεισμό» από την πλευρά των 28.

«Αναρωτιέμαι: ποιο έγκλημα έχουμε διαπράξει; Γιατί τόση εχθρότητα;», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος απαίτησε και πάλι τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες, που είναι το αντάλλαγμα για τη μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας:

Είναι σαφές: είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε όλοι τις βάζουμε στην άκρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ