ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος Βερολίνου: H Τουρκία προσπάθησε να μας επηρεάσει κατά του Γκιουλέν

Δήμαρχος Βερολίνου: H Τουρκία προσπάθησε να μας επηρεάσει κατά του Γκιουλέν
REUTERS/Greg Savoy

Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μίλερ κατήγγειλε ότι Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος τον προσέγγισε με σκοπό να τον επηρεάσει κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος με προσέγγισε για να με ρωτήσει αν είμαστε διατεθειμένοι να αντιπαρατεθούμε με το κίνημα του Γκιουλέν στο Βερολίνο και να υποστηρίξουμε, αν χρειαστεί μέτρα, εναντίον του», αποκάλυψε ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας στην εφημερίδα Bild.

Όπως είπε, απέρριψε την πρόταση και κατέστησε «απολύτως σαφές ότι οι τουρκικές διαμάχες δεν μπορούν να διεξαχθούν σε γερμανικό έδαφος».

«Εάν το κίνημα Γκιουλέν τηρεί τους κανόνες δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε μέτρα εναντίον του», είπε στην εφημερίδα και τόνισε:

Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις από τον κύριο Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και ο πράσινος δήμαρχος της Βάδης Βιτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν έχει καταγγείλει στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ο Τούρκος πρόξενος της Στουτγάρδης προσπάθησε να επηρεάσει την τοπική κυβέρνηση.

Με επιστολή του ζήτησε να γίνει έλεγχος σε ενώσεις, ιδρύματα και σχολεία, τα οποία κατά τη γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του κινήματος Γκιουλέν. Ο Κρέτσμαν όμως απέρριψε το αίτημα όπως και ο Μίλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ