ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφώνημα Πούτιν με τον νέο πρόεδρο του Ιράν - Συμφώνησαν να συναντηθούν

Τηλεφώνημα Πούτιν με τον νέο πρόεδρο του Ιράν - Συμφώνησαν να συναντηθούν

O πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν ευχαριστεί τους υποστηρικτές του στις 6 Ιουλίου 2024

AP Photo/Vahid Salemi

Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον νέο Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν «προσωπική επαφή» εντός του έτους, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Η Πεζεσκιάν που θεωρείται μεταρρυθμιστής, εξελέγη με τη των πρώην προέδρων Μοχάμαντ Χαταμί και Χασάν Ροχανί, καθώς και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός πρόεδρος

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν είναι πατέρας τριών παιδιών, που μετά τον θάνατο της συζύγου του σε τροχαίο δυστύχημα το 1993, κλήθηκε να τα μεγαλώσει μόνος του.

Παρουσιάζεται ως «η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή».

Ο νεοεκλεγής πρόεδρος καλείται να διευθετήσει το θέμα της υποχρεωτικότητας της ισλαμικής μαντίλας για τις Ιρανές, μία από τις αιτίες του πρωτοφανούς κύματος διαμαρτυρίας στο τέλος του 2022.

Έχει δεσμευθεί να διαπραγματευθεί με την Ουάσιγκτον για την επανάληψη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που βρίσκονται στο σημείο μηδέν μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον υπό τον Τραμπ από την διεθνή συμφωνία του 2015.

«Ο δρόμος που έχουν μπροστά μας είναι δύσκολος»
«Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος. Δεν θα γίνει εύκολος παρά με την συνεργασία σας, την ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη. Τείνω προς εσάς το χέρι μου», είχε γράψει προηγουμένως στο Χ (πρώην Twitter).

«Οι ψήφοι σας ξαναέδωσαν ελπίδα σε μία κοινωνία που είναι βυθισμένη σε μία ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας», δήλωσε αργότερα στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κοντά στην Τεχεράνη. «Δεν έδωσα ψεύτικες υποσχέσεις σε αυτές τις εκλογές. Δεν είπα τίποτε που δεν μπορώ να τηρήσω».

Πολίτες που ρωτήθηκαν από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσαν χαρούμενοι για την νίκη του Μασούντ Πεζεσκιάν, άλλοι δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει αλλαγή.

Πολλοί Ιρανοί αποκαλούν «γιατρό» τον Μασούντ Πεζεσκιάν, που τάσσεται υπέρ των εποικοδομητικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες «για να βγει η χώρα από την απομόνωσή της».