ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις για τη μετονομασία του αεροδρομίου του Μιλάνου σε «Σίλβιο Μπερλουσκόνι»

Έντονες αντιδράσεις για τη μετονομασία του αεροδρομίου του Μιλάνου σε «Σίλβιο Μπερλουσκόνι»
AP Photo/Darko Vojinovic

Το πλάνο του αρχηγού της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι να δώσει στο αεροδρόμιο του Μιλάνου το όνομα του αμφιλεγόμενου πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με τον δήμαρχο του Μιλάνου να διαμαρτύρεται σήμερα ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ερήμην του.

Ο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, ανακοίνωσε αυτήν την αιφνιδιαστική απόφαση την περασμένη Παρασκευή σε μια τηλεοπτική εκπομπή.

«Η τελική απόφαση ανήκει στον υπουργό Μεταφορών και είμαι έτοιμος να την υπογράψω, με περηφάνια και συγκίνηση, στη μνήμη του φίλου μου Σίλβιο, μεγάλου επιχειρηματία, σπουδαίου Μιλανέζου και σπουδαίου Ιταλού», δήλωσε την Παρασκευή.

Το διεθνές αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου είναι από τα μεγαλύτερα στη χώρα και ο αριστερός δήμαρχος της Λομβαρδίας Τζουζέπε Σάλα επέκρινε τον Σαλβίνι επειδή πήρε μόνος του αυτή την απόφαση.

«Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση, γιατί δεν τη συζήτησε με τη Sea; (σ.σ. την εταιρεία διαχείρισης των αεροδρομίων του Μιλάνου, όπου εκπροσωπείται ο δήμος)», διερωτήθηκε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AGI. «Μπορεί να παρθεί μια τέτοια απόφαση μέσα σε 24 ώρες;» τόνισε, αγανακτισμένος.

Πέρα από τη μέθοδο λήψης αποφάσεων, είναι και η διχαστική προσωπικότητα του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος πέθανε το 2023 σε ηλικία 86 ετών, που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, ακόμη κι αν οι δεσμοί του με την ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν είναι αδιαμφισβήτητοι: εκεί είναι που έχτισε την τεράστια περιουσία του και διετέλεσε πρόεδρος της Μίλαν για 31 χρόνια, η οποία κέρδισε πέντε φορές το Champions League κατά την περίοδο προεδρίας του.

Εξίσου γνωστός όμως ήταν για τους πολιτικούς ελιγμούς του, καθώς και για τις νομικές του περιπέτειες και καταδίκες, για τα σεξουαλικά σκάνδαλα, με γυναίκες κατά πολύ μικρότερων ηλικιών από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων call girls....σε μυριάδες δίκες που συνδέονται με πάρτι και δεξιώσεις....τουλάχιστον αμφιλεγόμενες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε μια συλλογή εναλλακτικών ονομάτων για την μετονομασία του αεροδρομίου, υποστηρίζοντας ότι «η βιογραφία του Μπερλουσκόνι δεν αντιπροσωπεύει εκείνους σαν εμάς που πολέμησαν για τις αξίες που αντιπροσώπευε εκείνη η περίοδος».

Ένα αριστερό συνδικάτο, το CGIL, ξεκίνησε μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών στο change.org για να προτείνει να ονομαστεί το αεροδρόμιο σε «Κάρλα Φράτσι» (1936-2021), την θρύλο του ιταλικού μπαλέτου, με καταγωγή από το Μιλάνο.

Το CGIL, που ζητά «την αποφυγή επιλογών που αποτελούν πηγές βαθιών διχασμών», προωθεί ως εκ τούτου το όνομα αυτής της μπαλαρίνας που «εξέπεμπε κομψότητα, στυλ και γενναιότητα σε όλο τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ