ΚΟΣΜΟΣ

«Κανείς δεν νίκησε» στις βουλευτικές εκλογές, δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν

«Κανείς δεν νίκησε» στις βουλευτικές εκλογές, δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

( Ludovic Marin, Pool via AP, File)

«Κανείς δεν νίκησε» στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά για το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου η συμμαχία της αριστεράς πήρε την πρώτη θέση, χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, μπροστά από το στρατόπεδο Μακρόν και την ακροδεξιά.

«Παρόλο που η ακροδεξιά αναδείχθηκε πρώτη στον πρώτο γύρο με σχεδόν 11 εκατομμύρια ψήφους, αρνηθήκατε ξεκάθαρα να της επιτρέψετε να αναλάβει την κυβέρνηση», γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν σε επιστολή που απευθύνεται στους Γάλλους και δημοσιεύεται στον περιφερειακό Τύπο.

«Κανείς δεν κέρδισε και καμία ενιαία πολιτική δύναμη δεν απέκτησε επαρκή πλειοψηφία και τα μπλοκ ή οι συνασπισμοί που προέκυψαν από αυτές τις εκλογές είναι όλα μειοψηφικά», τονίζει.

Ακόμα, κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, στο κράτος δικαίου, στον κοινοβουλευτισμό, σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην προάσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής πλειοψηφίας, αναγκαστικά πολλαπλής, για τη χώρα».

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι «θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για να καταλήξουν στους απαραίτητους συμβιβασμούς» που θα του δώσουν στη συνέχεια την δυνατότητα να ορίσει τον νέο πρωθυπουργό.

«Μέχρι τότε, η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις όπως απαιτεί η ρεπουμπλικανική παράδοση», αναφέρει επίσης στην επιστολή του ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η άκρα δεξιά ήρθε στον πρώτο γύρο των εκλογών πρώτη, ο γαλλικός λαός δεν θέλησε να της δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ότι μόνο οι δημοκρατικές δυνάμεις διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να λάβουν αυτή την εντολή. Ο Εμάνουελ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «οι ιδέες και τα προγράμματα θα πρέπει να είναι πάνω από τα πρόσωπα και τα αξιώματα», καλεί τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας του να καταλήξουν «σε ένα σαφές και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες του γαλλικού λαού και θα εγγυάται την θεσμική σταθερότητα».

Καταλήγοντας ο Εμάνουελ Μακρόν υπογραμμίζει ότι ο γαλλικός λαός με την ψήφο του ζήτησε από την πολιτική τάξη της χώρας «να αποκτήσει μία νέα πολιτική κουλτούρα» που θα επιτρέψει στη Γαλλία να λειτουργεί όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με οδηγό το πνεύμα της συνεργασίας και της υπέρβασης των προβλημάτων.