ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet
Ο Τζαν Ντιουντάρ έξω από τα γραφεία της Cumhuriyet στην Άγκυρα Twitter @cumhuriyetgzt

Ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Τζαν Ντιουντάρ (Can Dündar) ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, εξηγώντας ότι δεν πιστεύει πλέον στην τουρκική δικαιοσύνη.

Τουρκικό δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει την έφεση που έχει υποβάλλει ο Ντιουντάρ σε προηγούμενη καταδικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί εναντίον του, στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης δικαστικής υπόθεσης.

Τον Μάιο, ο Τζαν Ντιουντάρ είχε καταδικαστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων. Η υπόθεση είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan).

Στον Ντιουντάρ είχε επιτραπεί να είναι ελεύθερος εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου για την υπόθεσή του.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Cumhuriyet, ο ίδιος γνωστοποιεί ότι δεν θα παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου τού αφαιρεί το δικαίωμα να έχει μια δίκαιη δίκη.

Ο δημοσιογράφος ανακοινώνει, επίσης, ότι παραιτείται από τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας, στην οποία θα συνεχίσει ωστόσο να γράφει άρθρα γνώμης.

Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις για μια περίοδο απουσίας δικαίου, σημειώνει ο Τζαν Ντιουντάρ. Υπογραμμίζει δε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε στις 20 Ιουλίου, χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση για να ελέγξει τη δικαιοσύνη με αυθαίρετο τρόπο.

«Το να δείξω εμπιστοσύνη σε μια τέτοια εξουσία θα ήταν σα να έβαζα το κεφάλι μου στην λαιμητόμο», προσθέτει στο άρθρο του αυτό που φέρει τον τίτλο «Ήρθε η ώρα να πω αντίο» («Veda vakti»).

«Εφεξής δεν θα αντιμετωπίζουμε τη δικαιοσύνη, αλλά την κυβέρνηση. Κανένα ανώτερο δικαστήριο δεν θα μπορεί να αντιταχθεί στην απουσία δικαίου που εγκαθιδρύεται», υπογραμμίζει.

«Κατά συνέπεια αποφάσισα να μην παρουσιαστώ ενώπιον της δικαιοσύνης για όσο καιρό θα υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο Ντιουντάρ, συγγραφέας πολλών βιβλίων, είχε διοριστεί διευθυντής της Cumhuriyet τον Φεβρουάριο του 2015. Την ίδια χρονιά, η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει άρθρο και σχετικό βίντεο που αποκάλυπτε παραδόσεις όπλων την προηγούμενη χρονιά από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

«Θα το πληρώσουν ακριβά», είχε διαμηνύσει τότε ο πρόεδρος Ερντογάν, προσφεύγοντας και προσωπικά κατά του Ντιουντάρ και του επικεφαλής του γραφείου της Cumhuriyet στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ (Erdem Gül).

Η Τουρκία καταλαμβάνει την 151η θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στον πιο πρόσφατο κατάλογο 180 χωρών που κατήρτισαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα την ίδια ώρα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα, θύματα του κύματος διώξεων διώξεων στο οποίο έχουν προβεί οι αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 273 άνθρωποι.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί επίσης κατά 42 δημοσιογράφων, ενώ στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης οι αρχές έχουν κλείσει περισσότερα από εκατό μέσα ενημέρωσης που ήταν επέκριναν την κυβέρνηση του AKP.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ