ΚΟΣΜΟΣ

Φανέλα της Άρσεναλ δώρισε ο Στάρμερ στον Τζο Μπάιντεν - Τι του είπε ο πλανητάρχης για το Euro

Φανέλα της Άρσεναλ δώρισε ο Στάρμερ στον Τζο Μπάιντεν - Τι του είπε ο πλανητάρχης για το Euro

O Τζο Μπάιντεν με τον Κιρ Στάρμερ στο Λευκό Οίκο

AP Photo/Evan Vucci

Ποδοσφαιρική χροιά είχε η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με το Βρετανό νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο Λευκό Οίκο, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στην διεθνή πολιτική σκηνή.  

Για αρχή ο Στάρμερ ένθερμος οπαδός της Άρσεναλ δώρισε στον Αμερικανό πρόεδρο μία προσωποποιημένη μπλούζα της Άρσεναλ με το όνομά του.

Αυτό ήταν όπως είπαν από τη Ντάουνινγκ Στριτ το προσωπικό δώρο του Βρετανού πρωθυπουργού. Το επίσημο ήταν ένα αντίγραφο της Ατλαντικής Χάρτας που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του ΝΑΤΟ μαζί όλες τις τροποποιήσεις του Κλέμεντ Άτλι.

Γνώστης των ποδοσφαιρικών πραγμάτων φάνηκε και ο Πλανητάρχης που είπε: «Το ποσόσφαιρο επιστρέφει στο σπίτι, πρωθυπουργέ;» τον ρώτησε αναφερόμενος στην επιτυχία των Άγγλων να περάσουν στον τελικό του Euro.

«Έτσι φαίνεται» ήταν η απάντηση του Στάρμερ με τον Μπάιντεν να σημειώνει ότι «Είναι εξαιτίας του πρωθυπουργού».

Με έναν μικρό κομπασμό, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Δεν έχασε ούτε ένα παιχνίδι με την κυβέρνηση των Εργατικών το 2024».

Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν επίσης τις φιλοδοξίες τους για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδας της Γάζας, για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα. Ακόμη επί τάπητος τέθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια ο Στάρμερ έσπευσε να εκφράσει με ανάρτησή του στο X το ευχαριστώ του για τη θερμή υποδοχή.

Ο Στάρμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι οι συνομιλίες του με τους παγκόσμιους ηγέτες ήταν «μια ευκαιρία για να βεβαιωθώ ότι αυτές οι σχέσεις επανακαθορίζονται, για να μπορέσω να πω ότι η θέση μας στην παγκόσμια σκηνή - με ηγετική θέση σε θέματα όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια - είναι τόσο σημαντική».