ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βέρνερ Φάιμαν εντεταλμένος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Ο Βέρνερ Φάιμαν εντεταλμένος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων
Φωτογραφία αρχείου της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου 2016, όπου ο τότε Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν μιλά σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη REUTERS/Heinz-Peter Bader/File photo

Καθήκοντα ειδικού εντεταλμένου του ΟΗΕ για την παγκόσμια καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αναλαμβάνει τιμητικά από την 1η Σεπτεμβρίου ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν (Werner Faymann).

Ο διορισμός έρχεται έπειτα από σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι Μουν (Ban ki-Moon), ο οποίος επαίνεσε ιδιαίτερα τον μακρόχρονο και ενεργό ρόλο του Φάιμαν στο άνοιγμα ευκαιριών για νέους στην αγορά εργασίας της Αυστρίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ (ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε πρεσβευτής της της Νότιας Κορέας στην Αυστρία), η ανάθεση των καθηκόντων αυτών γίνεται σε μία εποχή κατά την οποία το επίμονο υψηλό επίπεδο στην ανεργία των νέων παραμένει παγκόσμια ανησυχία.

Οι θέσεις εργασίας για νέους συνδέονται συχνά με άσχημες συνθήκες και κακή πληρωμή και θα πρέπει να εντατικοποιηθούν παντού οι προσπάθειες για να δημιουργηθούν οι δυνατότητες αξιοπρεπούς απασχόλησης των νέων, τονίζει ο Μπαν Κι Μουν.

Σύμφωνα με την πρώην εκπρόσωπο του Φάιμαν, Σουζάνε Ενκ (Susanne Enk), ο Φάιμαν αναλαμβάνει τιμητικά τα νέα καθήκοντά του και θα είναι ο πρώτος έως τώρα εντεταλμένος που διορίζεται από τον ΟΗΕ με αντικείμενο την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Ο ίδιος συμμετέχει τιμητικά στην επιτροπή του αποκαλούμενου «Ταμείου του Μέλλοντος» που ασχολείται μεταξύ άλλων με ερευνητικά προγράμματα για εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου, αλλά και με προγράμματα εναντίον των διακρίσεων και για την προώθηση της ανεκτικότητας.

Ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά από όλα τα αξιώματά του στις 9 Μαΐου. Έως εκείνη την ημέρα βρισκόταν επί σχεδόν οκτώ χρόνια επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης· μεταπολέμικά ο τρίτος σε μακροβιότητα στο αξίωμα αυτό και στην αρχηγία του κόμματός του.

Κριτική στον πρώην καγκελάριο

Στον Βέρνερ Φάιμαν ασκείτο κριτική για στροφή 180 μοιρών στο προσφυγικό, με την υιοθέτηση από μέρους του της ρητορικής και της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας, αλλά και για τους χειρισμούς του στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνασπισμού και την ενδοτικότητά του απέναντι στον –σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο– εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα.

Αυτές δεν ήταν οι μόνες αιτίες για το εκλογικό φιάσκο στον πρώτο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου κατά τις οποίες ο υποψήφιος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ (Norbert Hofer) αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 35,1%, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί μόλις στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11,3%.

Σύμφωνα με την κριτική που ασκείται, οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων –η οποία οδήγησε προφανώς στην επικράτηση του ακροδεξιού υποψήφιου– βρίσκονται πολύ πιο βαθιά και έχουν να κάνουν γενικότερα με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να εμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ