ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωποι με κρίση πείνας οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα - Στους 38.000 οι νεκροί

Αντιμέτωποι με κρίση πείνας οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα - Στους 38.000 οι νεκροί

Mέσα στα χαλάσματα ζουν όσοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν εκτοπιστεί σε προσφυγικούς καταυ΄λισμούς, χωρίς φαγητό και χωρίς νερό

EPA/MOHAMMED SABER

Πασχίζοντας να επιβιώσουν στα χαλάσματα και τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο κτήρια, ο Άχμεντ Αλ-Σανμπάρι και τρεις από τους γιους του διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μαζέψουν φύλλα μουριάς για να φάνε, μια σκηνή που διαδραματίζεται σε όλο τον θύλακα καθώς οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κρίση πείνας.

«Είναι τρομοκρατικό να περπατά κανείς όταν γίνονται ακόμα βομβαρδισμοί», δήλωσε ο Αλ-Σανμπάρι, ο οποίος όπως πολλοί κάτοικοι της Γάζας ριψοκινδυνεύει για να βρει τροφή. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η γυναίκα του Άχμεντ, η Φάτιμα, πλένει τα φύλλα και τα βράζει σε μια αυτοσχέδια εστία.

«Δεν αντέχεται τίποτα από αυτό, ούτε η γεύση ούτε το χρώμα», δήλωσε η ίδια. Η Φάτιμα γεμίζει τα φύλλα με ρύζι και μπαχαρικά, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να πείσει τα παιδιά της να ανεχθούν την ξινή γεύση. Ωστόσο, η πικρίλα παραμένει.

Τα φύλλα μουριάς είναι τροφή για ζώα, λέει η Φάτιμα. «Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;».

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ένοπλοι της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας πάνω από 250 αιχμαλώτους, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία.

Εννέα μήνες αργότερα, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας δηλώνουν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 38.000 Παλαιστίνιοι, άμαχοι και γυναικόπαιδα στην πλειοψηφία τους.

Η οκταμελής οικογένεια Αλ-Σανμπάρι παλεύει να επιβιώσει, όπως πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα, όπου 2,3 εκατ. άνθρωποι ζουν σε ένα από τα πλέον πυκνοκατοικημένα μέρη τον κόσμο, αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα.

Σε ανακοίνωση της 9ης Ιουλίου, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι ο λιμός έχει εξαπλωθεί σε όλον τον θύλακα. Η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ στη Γενεύη δήλωσε ότι η ανακοίνωση αυτή συνιστά «παραπληροφόρηση».

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, τουλάχιστον 33 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω υποσιτισμού, κυρίως στις βόρειες περιοχές.