ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: θα λάβει μέτρα ακόμη και ακραία για τον περιορισμό της μετανάστευσης

Ντόναλντ Τραμπ: θα λάβει μέτρα ακόμη και ακραία για τον περιορισμό της μετανάστευσης
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση στο Youngstown State University στο Γιανγκστάουν του Οχάιο, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 REUTERS/Eric Thayer

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των  ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα επιβάλει «ένα υπερβολικά σφιχτό φιλτράρισμα» στους μετανάστες, αν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Είναι καιρός να θέσουμε σε εφαρμογή νέους ελέγχους απέναντι στις απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Θα τους χαρακτήριζα ακραίο φιλτράρισμα», δήλωσε σε προεκλογική του ομιλία σε πανεπιστήμιο του Οχάιο (για το πρόγραμμά του στην εξωτερική πολιτική.

«Έχει σημάνει η ώρα για μια νέα προσέγγιση», δήλωσε Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος, κάνοντας έναν αρνητικό απολογισμό των διπλωματικών και στρατιωτικών ενεργειών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) και της συνυποψήφιάς του πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton).

«Έχουμε δημιουργήσει κενά που επιτρέπουν στην τρομοκρατία να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει», συνέχισε ο Τραμπ.

«Η πολιτική της Χίλαρι Κλίντον επέτρεψε να προσφερθεί μια παγκόσμια σκηνή στο Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.

Αντίθετα, κατέληξε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, «η κυβέρνηση Τραμπ θα καθιερώσει μια απλή αρχή που θα εφαρμόζεται σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τη μετανάστευση. Θα είμαστε σταθεροί, θα είμαστε ακόμα και ακραίοι. Δεν θα δεχθούμε στη χώρα αυτή παρά μόνο εκείνους που συμμερίζονται τις αξίες μας και σέβονται τον πληθυσμό μας».

Υποσχέθηκε τέλος και πάλι να διακόψει τη μετανάστευση από «ορισμένες περιοχές του κόσμου που είναι οι πιο ασταθείς και επικίνδυνες».

Κατά τ' άλλα, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έκανε μια απρόσμενη δήλωση. «Θα εργαστούμε εκ του σύνεγγυς με το ΝΑΤΟ σε αυτή την αποστολή», αναφερόμενος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αντέστρεψε έτσι αυτό που είχε πει νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους συμμάχους. Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει επικρίσεις εντός και εκτός ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ