ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαπέντε κρατούμενοι θα απελευθερωθούν από το Γκουαντάναμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία

Δεκαπέντε κρατούμενοι θα απελευθερωθούν από το Γκουαντάναμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία
Φωτογραφία αρχείου της Τριτης 27 Οκτωβρίου 2009, όπου ένας «μη συμορφωθείς» κρατούμενος συνοδεύεται από φρουρούς μετά το ντους στις φυλακές του Γκουαντάναμο στην Κούβα. O Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευτεί στην πρώτη του ως πρόεδρος εκτελεστική εντολή τον Ιανουάριο εκείνου του έτους να κλείσει τη φυλακή εντός δωδεκαμήνου John Moore/Getty Images

Το αμερικανικό Πεντάγωνο θα απελευθερώσει δεκαπέντε κρατούμενους από τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η μεταφορά, οι κρατούμενοι στη φυλακή θα ανέρχονται πλέον στους 61.

Το Πεντάγωνο δεν θέλησε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η φυλακή στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Κούβα άνοιξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 για τους κρατούμενους του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους (George Bush). O Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) είχε υποσχεθεί ότι θα την έκλεινε.

Ήταν μια από τις βασικές υποσχέσεις της πρώτης του προεκλογικής εκστρατείας ως υποψηφίου προέδρου το 2008, στον απόηχο καταγγελιών για βασανισμούς κρατουμένων. Οι αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για «βελτιωμένες τεχνικές ανάκρισης» («enhanced interrogation techniques»).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ